About Us

Friday, June 25, 2021

Perebutan harta dan pentingnya menguruskan harta di dalam Islam

Salam semua.

1. Bukan asing lagi senario perebutan harta yang berlaku di dalam masyarakat kita sekarang ini. Dan senario ini telah berlaku dari zaman nenek moyang kita lagi dan bukanlah perkara baru yang perlu kita  hairankan. Bukan setakat bertikam lidah, saling tuduh menuduh, fitnah memfitnah malah ada yang sanggup berbunuhan ekoran perebutan harta ini.

2. Dari kisah ibu mertua dan ipar duai yang cuba merebutkan harta anak menantu yang kehilangan suami tersayang sehinggalah adik beradik yang dari darah daging sendiri yang kehilangan ibu bapa. Kisah ini tidak akan pernah berakhir zaman berzaman.

3. Bila arwah masih hidup, semuanya aman damai, tapi aman itu hilang pabila arwah meninggal dunia dan waris sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan bahagian harta yang lebih.

4. Malah ada kes kes pusaka warisan yang lambat diselesaikan dan waris cuba untuk menipu dan memanipulasi ahli keluarga yang lain demi kepentingan diri sendiri.

5. Seringkali ketika kita masih hidup, kita sibuk menguruskan harta benda kita dan berebut rebut untuk mengumpul harta sebanyak mungkin agar anak cucu kita dan isteri kita cukup makan pakai sepeninggalan kita nanti.

6. Tetapi kita terlupa bahawa harta yang banyak itu akan memberikan kemudaratan kepada ahli waris kita tanpa perancangan harta yang betul. 

7. Sedangkan agama Islam itu sendiri menggalakkan dan meitikberatkan perancangan harta yang baik.

8. Namun ramai masih leka dan menyangka badan masih sihat dan umur masih muda sedangkan kita lupa ajal dan maut itu adalah bukan di tangan kita.

9. Persoalannya sanggupkah anda melihat orang kesayangan anda seperti isteri dan anak anak bergadai nyawa kerana merebutkan harta anda yang tidak dirancang.


Saksikan video kisah perebutan harta di bawah:Sebarang pertanyaan tentang pengurusan harta, boleh hubungi Asyraf di 019-6384211


No comments:

Post a Comment