Wednesday, July 20, 2016

Masak asam suluh masakan orang kampung

Salam semua ... Hari ni nak share satu tumbuhan liar yang sedap jugak di buat lauk...
Maklumlah dok kat kampung lama lama  ni kenelah belajar makan makanan kampung..

Sape kenal tumbuhan di bawah ni?????

Hah... Ni lah namanya suluh keladi...
 Suluh keladi selalu dapat di kawasan tepi sawah... Atau cam paya paya...

So... Semalam kami masa masak asam pedas cair cair

Bahan bahan untuk membuat asam pedas:
Cili
Asam jawa
Ikan bilis ( letak banyak lagi sedap)
Bawang putih
Bawang merah


Selain daripada tu, boleh juga masak sambal tumis dan juga masak lemak..
Kalau masak lemak kene letak asam lebih juga..

So petuanya ialah... Kene masak dengan lauk yang ada guna asam ( asam jawa/ keping) bagi mematikan gatalnya.

Wednesday, July 6, 2016

Selamat hari raya dari #teamrayashahalammelakarembau



Salam Syawal dari kami suami isteri... Tahun ni ramai je letak tagline ... So kami dari #teamrayashahalammelakarembau ingin memohon ampun dan maaf andai ada sekiranya di dalam blog ini menyinggung perasaan sesiapa dari kalangan pembaca blog mahupun sahabat kami..

Buat yang mengenali kami... Maaf andai terkasar bahasa, terlebih gurauan halalkan makan minum kami..

Tahun ni kali pertama beraya sebagai seorang isteri.. Kali pertama sebagai menantu dan kakak ipar...
Tahun ni kali pertama dapat duit raya dari suami...

Semoga dia.. Suami yang pertama dan terakhir dalam hidupku...

Yang paling win... Kali pertama tengok.... Papa happy macam ni...

Maklumlah... Dah dapat gang.. Lau tak semua anak anak papa gigirl je... Ni tahun papa ada gang surau.. Gang takbir... Gang mengeteh....

Love yah...


Thursday, June 30, 2016

Buat kawan kawan yang suka tag produk kat FB

Aku tak pernah kisah pun sesiapa nak tag aku ke.. Nak letak iklan kat wall aku ke
Aku pernah rasa susah.
Jual barang dalam facebook
Jual collagen cari rezeki..
Aku tag semua kawan kawan yang close.
Ada yang unfren..
Ada yang sindir kat wall...

Tapi takde siapa pun tanya aku.. Ko ok ke? Kenapa sampai berniaga..
Takde siapa nak beli... Sedangkan aku nampak mereka beli dari buyer lain yang lebih femes..

Haha... Nilah... Kehidupan... Depa ingat aku berniaga nak kaya..
Tapi masa tu aku sebenarnya memerlukan..

So now.. Kengkawan.. Siapa pun anda.. Apa pun bangsa anda..samada rapat atau tak...
Aku halalkan hang berniaga...tepeklah product hang... Aku tak kisah...

Aku doakan kalian berjaya.....

Tuesday, June 28, 2016

Sakit yang mengajar

Kadang kadang... Ada benda yang harus berlaku... Tuk ko nilaikan kasih seseorang... Alhamdulillah... Musibah yang berlaku baru baru ni... Mengajar aku..

Erti kasih seorang suami... Ko tak perlu tunggu dia bagi ko emas permata... Tapi tunggu masa ko sakit... Sapa yang akan lap seluruh tubuh ko.. Sapa yang akan tunggu ko kat tepi katil sampai dia sendiri jatuh sakit..

Erti sebuah keluarga... Ko tak pelu ada parents berpangkat dato atau tan sri.. Cukuplah kalau masa ko sakit diorang sihat dan ada  tuk jenguk ko...Ko juga tak perlu kawan kawan yang ramai tuk ko rasa bahagia.. Cukup adik beradik yang selalu menyakitkan hati ko... Tapi bila ko sakit mereka yang paling risau..

Erti sebuah persahabatan... Dan.... Ko sendiri akan nilai siapa sahabat ko yang sebenar....

Cafe Coffea Coffee

Haritu makan kat Coffea Coffee...
Semua orang dok citer coffenya best...
Sampai sampai je.. Ada dua lelaki melayu melayan kami..
Aku syak salah seorangmya owner...
Serius knowledge pasal coffee sangat superb..
Kami just tanya apa ye ur recommendation... Sekali dia bukak je cerita... Ternganga nganga lak mulut kami.....

Last last... Aku dan asyraf just pilih yang ada kat menu... So kali ni kami minum

Dan makan


Dan harganya agak pricey
Tapi... Makanan rasa superb... Red velvet pon sedap 7/10
Minuman walaupun gelas agak kecil tapi serius memang puas...

P/ s kejadian adalah sebelum bulan puasa..

Thursday, May 19, 2016

Kasut jelly bunny buat sales kat amcorp mall

Salam u all...

Lama tak update blog... Hari ni tergerak hati sebab nak share ngan korang...

Jelly bunny buat sales gila gila... Kasut yang harga 99.00 jadi 20 hinggit pun ada....
 
Tak caya??? 


Hah... Nampak tak...

Kalau kaki korang size besar lagi untung... Lagi banyak choices tau..

Jom reramai datang amcorp mall...