Friday, November 6, 2015

Restoran Nasi Arab Damsyik, Senawang, Seremban Negeri Sembilan

 Alhamdulillah... Ahad yang lepas aku dan Asyraf berpeluang makan kat Nasi Arab Damsyik ni. Ramai yang cakap best dan sedap.. Menurut Asyraf, Kedai arab ni adalah antara yang famous dan ramai gile pengunjung yang ke sini bersama keluarga.. Restoran ni terletak di Senawang dan berdekatan dengan Taman Rashidah Utama.

Alamat:
No. 1, Taman Bourgainvillea, Jalan Senawang Paroi.

Bagi aku rasanya memang sedap, puas hati.. Harga pun berbaloi... 

Nampak macam Restoran mewah mewah je kan.. hiasan dalaman pun cantik dan class.. Sesuai kalau korang nak buat apa apa function kecil..
Jangan main main.. siap ada pokok kurma tu
Ni air Shai ais dan shai panas.. (Air teh o)

Mashwi Ayam pilihan ku.. harga rasanya dalam 16 ringgit
 Yang ini pulak Mashwi kambing pilihan Asyraf.. Harga dalam 18 hinggit...

Monday, August 31, 2015

Rasanya ni buah sentul kan

Salam merdeka semua...
Di hari merdeka ni.. Jom kita makan buah tempatan 
Buah yang sangat tempatan dan otai..
Jom layan...


 Namanya buah sentul ... Emmm tak pasti sangat... Tapi rasanya buah sentul

Thursday, August 27, 2015

Kisah 2 minggu lepas

Salam U all..

just want to update u oll..
I am happily engaged!!!!!!
Just a small event between two families.
Decision has been made...
Now planning for the BIG DAY...

Thanks to all of you.. always support our relationship and pray for our best..Love yah


Saturday, August 15, 2015

Ikan bakar Jalan Bellamay Istana Lama memang best dan murah

Dah lama rancang nak makan kat ikan Bakar Jalan Bellamay Istana Negara. Si Asyraf konon nak bawak aku.. Tapi sampai la ni tak dapat.. Last last pagi ni aku ngan adik aku merendek lah kat sini.
Asalnya nak pegi pavillion.. Last last adik kecik aku ni mengidam nak makan ikan bakar plak.. Kalau tanya aku camne datang.. Biasalah... Guna waze ye...yg aku ingat... Dari sungai besi, nanti ada simpang pergi istana lama... Tu je aku tau.. Nasihat aku waze jelah...

Kitorang sampai dalam pukul 11 pagi.. Saja je cuba masib.. Kalau tak bukak ... Kira esok esok boleh lah datang...

Rupanya pagi pagi lagi dah bukak.. Masa kitorang datang kedai belah depan tak bukak lagi.. So agak hampa.. Sekali masa nak pusing kereta, baru perasan yang kedai sebelah belakang bukak.. Buka tingkap... Adoiii stim je hidung bau ikan bakar...

Parking serius banyak.. Tak tau kalau hari biasa... And free... 

Pilihan ikan banyak juga.. Sotong dan udang bakar pon ada... Semuanya nampak segar dan baru dimasak..

Hah.. Ni lah hasil menjala kami... Ikan pari dengan sotong... Serius besar giler...
Pastu nasi aku letak kuah masak lemak dengan ulam peria.. Bajet awet muda. Hihi
Makan dengan budak kenit ni. Kenapa muka dia begitu ye? Memeylah... Bengang ngan aku pasal sibuk nak ambik gambar.... Actually dia dah ambik ekor sotong masuk dlm pinggan .. Aku suh letak balik.. 

And sorry lah gambar aku tak clear.. Kelam kabut nak ambik gambar... Sebab budak kecik gelabah nak makan..

Lupalak nak bagitau semua yang kami makan termasuk air dan nasi... Rm 35 jek.. Ikan serius besar and kitorang mmg tak habis share dua orang.. So memang berbaloi baloi kalau korang nak bawak family....sekian celoteh makan aku tuk hari ni ye.... Bye..

Thursday, August 13, 2015

Restoran Absolute Thai memang sangat Thai

Semalam saja nak fefeeling ala thai. 
hehe.. taklah.. actually aku ngan Asyraf now sibuk nak kuruskan badan..
Mak Asyraf dah bising.. perut dah kedepan..
Tapi orang kata kalau lelaki perut kedepan ..
tu lambang kebahagiaan
Tapi masalahnya tahun depan dah nak kawin.. naati takut lak roboh pelamin kan..
So now kitorang tengha diet yang fefeeling atkin. (konon.. padahal taklah sangat)

Tapi semalam nak pergi cari baju kat IOI city Mall..
Nak cari baju Asyraf...
Tapi masuk masuk je .. keluar kat bahagian restoran restoran..
kami memang pantang nampak makanan..
masing masing dah telan air liur
Asyraf tanya " Apa kata malam ni kita skip diet?"
aku jawab " Tak mohh... nak diet"

Tapi sekali lalu kat depan kedai Absolute Thai... huhuhuhuhu
Aku " so nanti nak makan apa?"
Asyraf " Jom  tengok menu"...
Aku" Nak makan ringan ringan lah".. hihi sempat lagi fikir  nak diet.. rasa bersalah kat diri sendiri kotttt



Bawah ni gambar menu dia.. macam surat khabar...Asyraf kata jimat tul kedai ni.. tapi aku kata ni baru INN....

Asyraf selalu tak habis air.. so aku share je... ice lemon  tea.... sekali. berebut minum... pasai apa???
pasai pedasss sangat

Ni Mee hoon TomYam Asyraf punya.. sedap.. I like..

Ni Pulak aku punya.. budak yang fefeeling nak diet.. order lah glass noodle salad.. sebab kawan aku penah cakap yang makan suun leh kurus..

last last balik rumah check calorie.. tinggiiii sangat.. lebih kurang empat ratus lebih untuk satu cawan..

aku nak sedapkan hati.. aku rasa dalam mangkuk slaad aku tu ada separuh cawan je kan?? huhu 
tapi serius rasa dia best.. cuma pedas menyengat.. agak kurang sesuia nak meratah camtu... sekian.

Wednesday, July 8, 2015

Dia lamar aku

Korang, dia lamar aku. dengar tak.. dia lamar aku.. Reaksi aku?

Sebenarnya aku paling tak sangka dengan reaksi aku sendiri. Actually aku pun tak sangka yang aku akan jadi macam ni.Haha..

Aku dengan dia memang dah lama kawan, memang dari mula lagi ada plan nak kawin. Dan memang kitorang tengah berusaha keras untuk kawin by next year… so pasal isu lamar melamar ni actually kalau dia tak lamar aku (erkk macam dalam tv tu… “will you marry me ?.. and I say yes”.. .. hihi) pun sebenarnya memang dialah yang akan aku akan kawin pon.. memang dah tahu sendiri sendiri..(insyallah)..

Tapi dia nak jugak lamar aku. So.. dia tanya aku… sudi tak jadi isteri abang? Hahahhaha.. mesti korang macam nak terberak dengar kan? Btw.. tiba tiba dia suh aku panggil dia abang.. aku rasa macam nak tikam diri sendiri masa kena paksa panggil abang.. apa salahnya panggil “b” kan? Lagi manja dan moden kot.. Tapi sebenarnya aku dah tau dah kenapa dia suruh aku panggil abang. 

Rupanya panggilan abang itu sendiri keramat. Entah kenapa sejak aku panggil dia abang, hilang panas baran aku.. dan aku plak macam lebih hormat dia.. hahahah.. (practise make perfect.. besok  nak kawin senang kan)..

Berbalik pada kisah dia melamar aku… setelah dia tanya sudikah ayang jadi isteri abang?


Tau tak reaction aku ialah … kaku.. macam nak gugur jantung.. pastu aku malu nak pandang muka dia… aku dalam hati nak je jerit.. "yes!!! yes!!! I do... I do.. I want... I want to be your wife (macam dalam cerita orang putih tu..).. tapi aku still terkumat kamit.. senyum senyum je.. kata ye pun tidak say no pun tidak.. tapi memalu kucing..kaki terkuis kuis.. tangan aku lak pintal pintal tudung.. muka ku.. senyum pon tak.. tapi suka.. haih camno ni... . (patutnya kalau dalam cerita-cerita melayu.. mestilah dia akan cakap kalau tunduk tu tanda awak  setuju lah kan).. tapi dia tak cakapa pown camtu.. huhu.. aku harap dia faham...push stop.

Wednesday, July 1, 2015

Hari ni aku belajar

Hari ni aku belajar bahawa
Jangan mencari, kerana kebenaran sentiasa ada
Jangan memaksa, biar dia sendiri tau manisnya ikhlas
Jangan meminta, kerana biar dia belajar cara memberi
Jangan kecewa, kerana dia sendiri akan tahu rasa nya kehilangan
Jangan paksa diri melupakan, belajar memaafkan
Jangan tanya untung nasib, Allah takdirkan .. kita diberikan pilihan
Jangan mengharap, nanti kecewa
Jangan paksa diri untuk merelakan.. redha lebih indah
Jangan menghalang, dia tetap akan pergi andai dia bukan milik kita..
Jangan selalu menangis, kerana nilainya mungkin hilang
Jangan selalu ada, nanti rindu hilang...
Jangan terlalu ambil berat, nanti ada pihak yang lupa cara menghargai...
Jangan sentiasa terima, nanti dia datang dan pergi sesuka hati..
Jangan sentiasa memafkan , kelak ada yang mengambil kesempatan

Hari ni aku pinta
Agar pandanglah aku dengan mata hati .. Jangan pandang dengan mata.. Kerana mata selalu ditipu.. Namun bukan pada hati...

Aku pinta kau tau yang mana perlu kau dulukan dan mana kemudian
yang mana penting yang mana tidak
yang mana perlu kau jaga hatinya, yang mana tidak
yang mana kau perlu gengam, yang mana kau perlu lepaskan
jangan sampai.. yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran..

terluka tu.. semua akan merasa.. tapi yang mana harus kau lukakan itu pilihan. jangan kau ingat yang ada.. sentiasa ada... satu hari nanti.. mungkin dia pun akan pergi....mana ada yang kekal...manusia bukan sempurna.. manusia tau erti kecewa.

kadang kadang, kita terlalu yakin untuk melukakan dia yang menyayangi kita kerana sesorang yang kau takut lukai hatinya... tamaknya manusia... . kita yakin dia sentiasa menyayangi kita hingga kita sampai hati buat dia terluka.. murahnya nilai kasih sayang.. sampai dijadikan alasan...untuk kau luka dan balut sesuka hati. Kau harus ingat yang hatinya.... hanya hati seorang manusia biasa.... 

Hari ini juga aku berhenti bertanya hati.. kerana takut pedih akan kebenaran..Ya... hati takkan menipu...samada kita bersedia atau tidak akan kebenaran.....


Niqabis bukan sempurna

Masa lunch , tadi borak borak dengan kawan kawan office. Macam macam cerita keluar. Dari cerita dalam kain sendiri sampai lah cerita dalam kain orang lain. Ni yang tak bagusnya bulan puasa dok melepak macam ni. Nak tak nak termengumpat jugak (aku mengata diri aku)  Haih.. insaf.. besok kene pergi surau ni ….mengaji lagi bagus... paling pedih bila aku sedar.. ni bukan syaiton yang ajak..tapi perangai diri sendiri.. huhuhuhu

Dalam banyak banyak cerita keluarlah kisah niqabis dan si pemakai tudung labuh. Kata mereka.. jangan percaya niqabis dan situdung labuh... mereka lebih banyak nafsu. Buat dosa lagi teruk.. baik tak payah pakai langsung.

Masyallah.. kata aku?... sayang, dengar sini…..Niqabis dan si pemakai tudung labuh bukan malaikat atau wali Allah. Mereka pun tak lepas dari melakukan dosa…Mereka macam kita. Jangan sesekali salahkan niqab dan tudung itu tapi salahkan pada si pelaku dosa tu….

Dan jangan sesekali membenci pada mereka yang melakukan dosa.. tapi bencilah pada dosa yang mereka lakukan..

Sesungguhnya.. mereka tak sempurna… kesempurnaan milik hakiki Allah. Kita dan mereka sama sahaja.. 

Cuma.. yang membezakan..

Mereka berusaha mencari keredhaan ilahi.. tapi kita tidak..

bezanya mereka dalam proses untuk menjadi hamba Allah yang menurut perintah sedangkan kita belum lagi…

Lalu.. jangan jadikan niqab dan tudung sebagai ukuran untuk kita menilai hukum Allah itu salah..

Jangan jadikan pelaku dosa yang berniqab dan bertudung labuh itu untuk kita rasa tidak pakai adalah lebih hebat.. tutup aurat tu tetap perintah Allah.. walaupun kita tak mampu lagi pakai… diam sahaja.. jangan komen…..kerana.. kita sama sama buat dosa.. tapi bezanya mereka selangkah lebih dari kita.. Itukan dugaan mereka??.. kenapa mesti kita pertikaikan ujian untuk meraka yang telah Allah tetapkan di dalam perjalanan mereka  menuju redha Allah…Sekian… #akusaluteniqabis

Tuesday, June 30, 2015

Jangan sesekali percaya lelaki ye.



Bila cakap pasal lelaki.. aku memang tak pernah percaya cakap depa... Hihi. Diorang ni serius mulut manis.. sweet talker semuanya... Nak tau kenapa? Ini cerita lima enam tahun dulu... ketika masa tu aku masih muda belia dan remaja gemilang lagi..

Aku masih ingat lagi waktu tu aku nak kuar makan ngan kawan kawan lelaki aku... Actually diorang yang  beria ria nak ajak aku sekali... katanya kena ada bunga barula saham diorang naik melambung tinggi.. ok... fine..... dipergunakan betul.

Tapi bukannya apa.. semua pun sahabat baik... takde apa .. just nak makan makan kat mamak kat section berapa aku tak ingat. Tapi sekitar area Shah Alam.

Lepas bersiap, diorang suruh aku tunggu kat bus stop kat depan rumah aku...tengah tunggu tu, datang lah sebijik BMW hitam. Wow.. ternganga jap aku .. berhentilak  kat depan aku...

Nampak tingkap kereta dibuka dari dalam... Lah.. diorang rupanya... potong stim..(ingat anak dato' nak ngorat)

Masuk dalam keta.. aku tanya.. “kete sape ni wei?”

Diorang dok gelak gelak... “ Kete aku lah.. “ aku mencebik.. dalam hati.. ko bukan naik train sesame aku ke?

Rupanya kete abang salah seorang dari diorang. Abang dia masa tu baru nak berjinak jinak jual kete second hand. Huh.. dah sah nak up saham tinggi tinggi..

Masa on the way.. nampak satu awek tepi jalan.. tengah jalan terkedek kedek nak pegi mana aku tak pasti.. memang cun.. baju sexy gila tak de lengan..gebu tak ingat..( entah kenapa masa zaman tu ramai awek sexy compare sekarang)

Kalau aku yang perempuan ni boleh nampak awek tu.. apatah lagi kengkawan aku yang mata keranjang  nikan. lagi lah... macam nak terjojol bijik mata aku tengok.. punyalah galak hon hon.. jerit jerit panggil awek tu.. pastu bunyi cencorot bagai.. 

Aku dalam kete. syahdu je.... sambil menyabarkan hati..." takpelah.. saperlah aku... hanyalah seorang gadis biasa.." hahahhahaha...

Awek tu serius malu malu sambil senyum senyum.. buat muka tak nak layan tapi ada snyuman di bibir... yelah kena ngorat ngan Abang naik kete BMW kot...( padahal kete pinjam..)

Pastu kitorang melepasi je  awek tu... Budak budak ni gelak macam nak pengsan.. dah lah kutuk awek tu kaw kaw.. siap cakap “ gila ke pakai macam tu.. dah lah musim panas... tak panas ke”?
Pastu sambung kutuk lagi.. ni kalau kita betul betul berhenti.. boleh makan awek ni....(diorang ingat awek tu kek ke boleh makan-makan plak)

Aku ??.. blur jer tengok muka diorang satu satu..dalam hati ku berkata... “ ohhh.. macam ni ye lelaki.”.

Semenjak dari hari tu.. kalau aku kene ngorat .. sumpah aku tak percaya.. aku dok fikir.. sat lagi ni mesti aku kene kutuk... dan ia telah menyebabkan aku lambat jumpa boyfriend.. hihi... ( memang dioranglah yang patut diperslahkan kerana telah menyebabkan aku mengalami phobia kena mengurat)

So kesimpulannya... jangan sesekali percaya cakap lelaki.. dia puji ke dia ngorat ke... jom tengok cermin dulu sebelum kita perasan. Sebab lelaki suka cakap tak serupa bikin..


Walau macam mana pun.. bukan semua lelaki macam tu. Ni kengkawan aku ni snegal sengal ubi perangai memasing..

Dan diorang pon hanyalah nakal nakal macam tu je.. Zack (nama betul Zamil) dah nak kawin tahun depan... Shahwardi... dah ada girlfriend alim.... Zul Hilmy.. single and available.. plus.. now ahli surau.. Dah tak pandang awek ... nak berdakwah katanya.. Alhamdulillah..

Monday, June 29, 2015

Dosa orang lain



Manusia.. mana ada lari dari kesilapan.. mana ada manusia tanpa dosa.. 
kecuali Nabi Muhammad yang maksum. 

Lalu.. sepanjang perjalanan ini.. kita akan banyak melihat dosa orang lain.. 
Jadikanlah sebagai pengajaran buat diri sendiri

Jangan pandang seolah kita suci...


Kerana.. setiap orang ada dosa masing masing

Allah tutup aib kita serapat rapatnya... lalu jangan kau buka aib orang lain seluas luasnya...

Setiap kali kita mengkritik orang lain.. kita telah menjatuhkan mertabat kita..
bak kata  Prof Dr. Muhaya. 

Malah sekiranya kau ada aib .. janganlah bodoh kau sendiri yang buka..
kerana

Allah dah cukup mulia untuk tutup aib kita..Amin

Sunday, June 28, 2015

Men are from Mars Women are from Venus







Lepas sahur sama sama...

Ada bunyi msg masuk.. Sibuk aku buka handbag aku.. Lah.. Rupanya msg dia.. Aku tolong buka...
"Buat apa.. Niat biar tulus kerana nya" . Aku tanya siapa.. Dia kata perempuan tu.. Aku save numbernya...

Lalu.. Aku buka kat whatsapp.. Fine.. Muka budak baik.. Ex dia muka baik..

Aku tanya dia.. "Muka dia baik kan?" Sunguh kebudak budakan pertanyaan aku.. Sememangnya perempuan.. Bila cemburu.. Boleh berubah bermacam rupa.. Untung aku bertanyakan soalan macam budak.. Kdg kdg ada yg berubah jadi singa dan jembalang.. Semuanya .. Hanya kerana kelemahan kita.. Bilamana kita mencintai manusia lebih dari Allah.. Masyallah.. Ampun kan aku Ya Allah..

"Aku harus sedar hati dia milik kau.. Kau yang memegang hatinya.. Lalu. Aku harus bermohon pada kau agar dia setia.. Aku sedar bukan minta pada dia.. Kerana dia manusia biasa.. Yang tak lari dari dosa..."

Aku pandang muka dia lagi... " muka ayang jahat kan?" Dia diam... Malas nak jawab.. Kesalahan lelaki... Malas nak layan kononnya tak nak bergaduh... Sedangkan perempuan mengharapkan respon walaupun kau menipu.. Menipu sunat... Cakap je lah.. " tak... Muka ayg baik" .. Susah kan... 

Men are from mars... Women are from venus...

Dia masih membisu.. Hah.. Nak kata muka aku jahat lah tu.. Aku bakar dia lagi.. " muka ayg macam bitch eh? Macam bitchy eh b?".. Terpana dia ngan soalan aku.. Muka dia berubah.. Bukan marah tapi kesal dengan statement aku..

Lalu..dia pandang aku.. Tepat kat mata aku... " siapa yang cipta muka kita? Adakah kita ada hak untuk menilai rupa yang dicipta oleh dia" ... Aku pulak terpana... Aku rasa menyesal ... Kerana cemburu aku lupa.. Aku telah mempersoalkan ciptaanNYA...

" Sayang, rupa kita kan dicipta oleh dia.. Kalau kita mempersoalkan bermakna kita mempersoalkan dia jugak.. DIa dah jadikan kita sesempurna ciptaan.. Kasih sayang b pada ayang bukan berdasarkan paras rupa.. Insyallah.. " 

fine... Ayat terakhir dia.. Bagi aku terangkat sikitlah.. Boyfreind ku ustaz rupanya.... Hahahha..bye...




Saturday, June 27, 2015

Pengalaman berbuka puasa di Restoran SS2 Murni

Salam semua... Pagi pagi nak cerita pasal makan ni.. Jangan lak korang lapo tengok ye... 
Ni semalam kes nak berbuka tak sempat balik Shah Alam. 
Sebabnya aku keluar lambat dari office.
So selalunya Asyraf akan ambik aku kat LRT Taman Bahagia...
Jadi kami pun google Restoran yang terdekat..
Rupanya Restoran Murni antara Restoran yang paling dekat dan menjadi tumpuan ramai.
Actually Restoran Murni memang ada banyak branch.. 
So yang kami pergi semalam kat SS2.. Tak jauh pun dari LRT Taman Bahagia tu..

Sampai sampai je.. Tengok umat manusia memang ramai.
Dalam hati aku dah terdetik.. Alamatnya makan KFC je lah ni, sebab aku ada nampak KFC kat area belakang lorong kedai ni.. Tambahan dengan keadaan tempat yang macam tak de je tuk kami..
Tapi kami gagahkan juga kaki..tanya kat pekerja di situ..
Alhamdulillah kami ada tempat.. Rupanya diorang memang walau macam mana mana pun akan cuba dapatkan tempat untuk kita.. Masa duduk baru perasan yang kat luar tepi tepi jalan masih ada lagi meja dan kerusi yang belum di buka....
Masa kami sampai dah pun pukul 7:20.. So kami redha je lah yang kalau berbuka lambat..

Yang bestnya duduk duduk je.. Dia terus letak buah buahan dan kurma sebagai complimentary kot...
Dah lega dah.. At least ada something untuk di makan..



Sekali tak sampai tiga minit, dah sampai dah air kami berdua.. 
Menu dia serius melambak ... Aku sampai stress nak pilih air.. Sebab pekerja tu tunggu kat tepi.. Dia bukan tak bagi chance kami pilih rupanya sebab risau nak cepat tuk kami berbuka..
Ni bawah gambar air kami.. Cuba tengok..
Aku pilih air "be happy" 
Sekali Asyraf sibuk nak pilih air "dont worry" 
Hahahah.. Kononnya nak 
" dont worry be happy"
Belasah je lah.. Air nya banyak nama.. I love you pun ada.. I miss you pun ada..

Ni makanan si Asyraf sampai dulu.. Ni memang excellent.. Cepat betul.. Dalam pukul 7:26 kot sampai...cuma aku punya agak lambat.. 
Ni namanya nasi goreng raja berapi.. Berapi gak.. Podeh ..

Hah.. Ni aku punya mee goreng raja.. Ke beraja... Belasah... Yang penting memang makan macam raja.. Portion dia besar gila macam tiga orang nak makan

Peringatan: kalau nak makan kat sini kene lah berkongsi kasih sayang.... Sebab memang banyak gila.. Si Asyraf punya nasi pun macam dua orang makan..

Tapi pihak kedai ada sediakan bekas kalau kita nak bungkus....


Ni lak gambar konon konon nak bagi orang terkeliuk plus konon konon gambar close up bajet photography  sangat.. Hihi

Ok kepada sesiapa yang nak men uba berbuka kat sini, meh ambik alamat sat..
Restoran SS2 Murni
jalan SS2/75, Petaling Jaya 53, 
47300 Petaling Jaya

Business hour:
8:00am- 5 pm ; 6 pm - 5am

Friday, June 26, 2015

Aku Blogger yang tak dikenali

Kenapa aku tulis blog? Or kenapa aku nak jadi blogger kononnya. Kadang kadang aku sendiri rasa malu nak mengaku diri aku blogger. Sebab sekiranya aku cakap. “ Hey.. aku blogger..” terlintas terus kat kepala otak orang.. Fatin Liyana, Maria Elena, Nisa Kay,Hanis Zalikha.. tapi aku hanya Nurul ‘Ain yang orang tak kenal pon. Kalau google nama Nurul’Ain.. yang keluar Nurul ‘Ain Syuhada.. huhu..

Tapi cerlah korang google misztomato.. hehe... kuar gak lah muka aku.

Semalam kawan aku tanya. Kenapa ko tulis blog? Ko nak jadi blogger eh? Ok.. Nampak sangat penulis blog yang tak femes macam aku ni .. tak diiktiraf sebagai blogger oleh masyarakat. Pedih...

Ada lagi satu kawan aku jawab... “Nak dapat duit lah tu”.. dalam hati aku.. “wei ingat senang ke nak dapat duit kalau nama aku bukan Red Mummy eh?”

Well.. lupakan lah persoalan diorang yang tak membina.

Sejarah aku tulis blog ni sebenarnya. Aku dulu serve internet untuk cari online diary. Dulu kisah hidup aku pedih sedih perih. Kisah percintaan aku dengan non-muslim memang menyebabkan aku nak meraung mintak tolong. Lupakan saja kisah aku dan non-muslim tu sebab sekarang aku ada buah hati dari keturunan Pahlawan Melayu. (aku nak up balik dia sebab dia memang sensitive dengan cerita aku yang dulu dulu)

Dalam aku mencari cari online diary kononnya, aku terjumpalah blog yang title nya MY DIARY..
Barulah aku tau kewujudan blogspot ni. And baru tau pasal wordpress dan seangkatannya...
 Kiranya sebelum ni aku pernah je masuk baca blog. Tapi aku tak tau yang aku baca tu ialah blog. Aku panggil apa apa yang keluar kat internet.. ialah website.

So kalau dulu ada orang tanya “kat mana kau baca kisah ni?”
Aku akan jawab .. “aku baca kat internet.” Atau aku akan kata “aku baca kat website.” Haha..

So bermulalah aku menulis blog a.k.a online diary aku... di mana aku dah banyak delete entry tu semua bilamana baru aku perasan yang ada orang baca pulak blog aku. Impress..

Sebab aku ingat lagi masa tu aku ada update pasal ayat ruqyah and ada orang komen.. kata thanks, and tetiba aku rasa. Eh melalui blog boleh berdakwah lah. Lame.

Aku tak kata aku nak berdakwah sampai aku jadikan blog aku blog dakwah. Tapi aku rasa setiapa apa yang berlaku kat diri aku ni, yang mana yang baik insyallah aku akan jadikan teladan. I’m always see thing on the bright sight. Everything  happens for a reason.

So why not aku kongsi apa yang baik dengan orang lain kan. Aku tak mampu nak jadi macam pakar motivasi atau pendakwah hebat. Aku juga tak mampu nak jadi macam blogger famous lain yang boleh kongsi tips tips kecantikan.. Nak jadi macam Ben Ashaari yang banyak followers.. jauh panggang dari api.


Lalu aku mampu jadi diri aku.. yang mana .. kalau korang lebih muda anggaplah aku kakak.. dan kalau korang lebih tua anggaplah aku adik.. apa yang aku tulis kalau betul, korang ikut.. kalau salah.. tegurlah... mari kita saling tegus menegur. Sekian #tamaksahamakhirat

Thursday, June 25, 2015

Servis Lipat Kain




Macam macam sekarang cara orang nak berniaga... bila mana... orang lain semakin malas....



Sumber: Whatsapp Group

Wednesday, June 24, 2015

Ya Rabb... Berikan aku kekuatan

Rambut sama hitam.. Tapi hati lain lain... Namun tetap sama.. Hati miliknya malah milik aku adalah milik Allah. Aku tau walaumacam mana sekalipun kita paksa.. Kalau dia tak mahu.. Dia tetap tak mahu... Walau macam mana sayang pun kita pada seseorang.. Kalau dia benci.. Dia tetap akan membenci.. Manusia berubah. Tapi dengan izin Allah. Mungkin pincangnya pada kita.. Ya Rabb. Lembutkan hati dia.. Ya Rabb berikan ketabahan dalam menempuh dugaan. Ya Rabb.. Jangan kau biarkan aku tanpa arah.... Amin..

Monday, June 22, 2015

Pantun Raya yang lawak

Salam semua.. macam mana dengan puasa .. diam tak diam kita dah masuk hari ke lima kita berpuasa. 

Mesti waktu waktu sekarang ni u  oll tengah ngantuk kan..

Ni nak belanja pantun raya kat u oll.

Actually aku terjumpa balik email lama ... so.. meh layan.....

Tapi... sebelum tu u oll kene janji ... 

Kena baca dengan intonasi yang betul tau... ikut loghat negeri memasing..

Kelantan... 
Make ikke cicoh budu 
Jange lupo tamboh satar 
Kelik rayo taksir laju 
Nanti rayo dale sepita

Terengganu... 
Makang ubi jamang jepong 
Makang kepok cicah cuke 
Bulang pose mung bengong 
Bulang raye mung gile

Pahang... 
Sepadan Pahang ada kasino 
Nasi dagang ikan patin 
Jange mu masam muko 
Raya makan rendang sadin

Johor... 
Cegitu cegini awak suke 
Awak suke kite tak suke 
Esok luse hari raye 
Sama-sama bersuke rie

Melaka... 
Hawau kau berak merate 
Kaki bengkak ulau patok 
Kalu balik naik kerete 
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan... 
Masak lomak cili api 
Campo dongan daun turi 
Hari rayo kolumpo sopi 
Tinggal penyamun dongan pencuri 
(org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur... 
Wa cakap lu wa tak tau 
Tapi wa tipu sama lu 
Raya jangan buat tak tau 
Angpau ada bagi gua dulu

Perak... 
Gulei tempoyak ikan mayong 
Deroyan busok tebok tupei 
Pandu hemat ingat kampong 
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah... 
Aloq Staq terketaq-ketaq 
Lapaq perut makan pau 
Macam mana tak ketaq 
Kena paksa bagi angpau

Penang... 
Nasi kandaq kedai mamak 
Anak mami juai pesemboq 
Lepaih raya jgn dok triak 
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis... 
Padang besaq kecik aja 
Tempat siam lalu lalang 
Hari raya kita berbelanja 
Jangan sampai menambah utang

Saturday, June 20, 2015

Ateh tak bangun tidur.....

Hari ni kat Melaka. Lepas bangun sahur terus sambung study.. Dah nak final dowh...

Masa sahur nampak ateh tengah tidur.. Pastu kul 6:30 aku bangun nak buang air.. Ateh bangun makan... Pastu hilang... Aku bayangkan mesti dia merayap rayap kat luar..

Sekali masuk bilik mak aku.. Dia tengah membuta... Pemalas nya.... Ateh...

Tengok ni.. Membuta...


Pastu masa aku nak kuar dia panggil... Hihi. Konon nak bagitau yang dia dah bangun lah tew

Tengok jam dah pukul 9 pagi.... Tak bangun bangun... Ateh ateh.... 

Sorry gambar gelap.. Mak aku ni pun manjakan ateh... Takit ateh takleh tdo kalau bukak langsir....

Thursday, June 18, 2015

Sexual Harrasment ke tu?

Salam.

Today naik train putra@Rapid ke KLCC dari Taman Bahagia.

Masuk masuk je ada satu mamat ni duduk sebelah aku
Pakai smart je. Ok. Tak menakutkan
Tapi dalam train duduk terkangkang gila.

Badan cam rapat je ngan aku. Dia bergerak pun aku rasa..
Tapi dia kurus je. Pelik.

Pastu masuk tangan kat pocket seluar ambik Iphone 6 keluar.
Masa masuk tangan tu terkena kena peha aku. Lama lak tu
Pastu bukak surat khabar. Kena lak bahu aku.

Pastu masukkan phone dalam pocket balik. Kena peha lagi.
Pastu kuar kan balik dan berulang kali.

Kesimpulannya aku memang tak pasti dia sengaja  ke tak.
Aku macam stress je tengok dia pepagi buat perangai menlanggar etika ni.

Nasib baik hari ni puasa. Malas nak gaduh

Plus aku sampai sekarang tak pasti dia memang sengaja ke atau sengaja.

Bersangka baik je lah kan..

Monday, June 15, 2015

Sebab aku sayang korang...

Masa makan lunch tadi, seorang sahabat free hair marah kat aku. Katanya up entry yang mengata orang free hair. Lagi kata yang aku ni tak sedar diri. Dulu free hair orang tak cakpa apa.

Err.. aku faham perasaan dia. Sebab dulu masa aku tak pakai tudung aku pun terasa hati bila orang cakap pasal tudung. Ramai kata isu ni sensitive dan boleh melukai hati kawan.

Ok. First aku sebenarnya tak bermaksud untuk mengata kawan. Ye aku mengaku yang masa aku up entry tu, aku terlupa pasal kengkwan aku yang free hair. Tapi serius aku Cuma cakap secara general di mana aku nak mengatakan itulah persepsi orang. Tak boleh nak elak.  Aku pun dulu pernah dianggap kurang baik kerana tak pakai tudung. Tapi perlukah aku kecil hati? Sedangkan bukankah Islam itu dakwah. Salah ke kawan aku ingatkan aku? Kenapa perlu kecil hati pada statement yang memang ada dalam Al-Quran.

Kedua. Aku tak da sebut nama sesiapa. Malah aku memberi contoh aku. Jadi aku mengatakan kisah hidup aku dulu dan sekarang.

Ketiga .. aku bukan pun baik sangat baru je pakai tudung tapi aku memang nak ingatkan kawan-kawan aku yang belum pakai tudung lagi.. pakai lah.. biar pakai tudung dengan baju ketat sekalipun.. at least belajar pakai. Sebab benda wajib ni kita memang kena paksa diri kita buat. Nanti insyallah lama lama ikhlas.

Keempat..Islam itu bukan paksaan..ye benar. Tapi maksud ayat itu ialah Islam tak memaksa non muslim untuk memeluk Islam. Tapi bagi yang muslim wajib ikut apa yang telah ditetapkan

Kelima. Aku poyo. Ye. Aku mengaku agak over up entry macam konon ustazah. Tapi aku memnag nak kawan kawan aku rasa apa yang aku rasa sebab aku sayang korang.

Macam adik aku dulu kata.. bila kak long nak pakai tudung? Aku marah. Tapi sekarang aku faham sebab dia sayang aku.

Korang tak tau rasanya diri ini dihargai bila kau berubah kearah kebaikan. Aku tak niat nak riak. Sebab aku masih lagi kadang kadang tudung aku terpendek.. malah masa mula mula aku pakai tudung, baju aku lengan pendek. Tapi lama lama aku mula panjangkan lengan baju aku.

Tapi apa yang aku nak korang rasa ialah bilamana kau pakai tudung dan kau rasa kau dekat dengan Allah.

Aku insan biasa je. Aku sayang korang. Tutup aurat wajib. 

Nanti bila satu hari nanti korang terbuka hati, korang akan marah aku sebab aku tak ingatkan korang. Jadi sebelum korang marah aku.. aku saja nak ingatkan je.


Ok yang di bawah ni pula, Sekadar renungan
diambil dari  blog Fantasi & realiti duniaku

"Bilakah akan TERBUKA HATIMU untuk BERTUDUNG?" 

✿~ Soalan : Ustaz, saya ini orang yang tidak bertudung, ada orang bertanya bila hendak bertudung? Saya jawab, TUNGGU SAMPAI SERU, saya tidak mahu pakai tudung kerana dipaksa..takut nanti tidak ikhlas..apa pandangan ustaz?

Jawapan Ustaz Azhar Idrus : bertudunglah walaupun dalam keadaan terpaksa, solatlah walaupun dalam keadaan terpaksa..puasalah walau dalam keadaan terpaksa kerana KEWAJIPAN itu memang kadangkala bersifat TERPAKSA, dari keterpaksaan itu, perlahan-lahan kita akan menemukan HIKMAH dan akhirnya hatipun menjadi IKHLAS untuk beribadah kepadaNya..jika harus menunggu keikhlasan hati terlebih dahulu untuk beribadah, sampai bila hendak ditunggu? HIDAYAH bukan untuk ditunggu, IA MESTI DICARI..ia seperti makanan, jika tidak disuap..ia tidak akan masuk ke mulut..

✿~ Soalan : Ada sesetengah orang yang tidak bertudung berkata, "tidak bertudung tidak semestinya jahat..jangan terlalu kecilkan skop pemikiran sebab mentaliti manusia hari ini tidak seperti itu, kalau ada orang yang berfikiran seperti itu, orang itu SILAP..",apa pandagan ustaz?

Jawapan Ustaz Azhar Idrus : Memang betul, tidak bertudung tidak semestinya jahat menurut AKAL MANUSIA..tetapi Rasulullah saw telah TEGASKAN, siapa yang TIDAK BERTUDUNG..dia seorang penderhaka, dia MENDERHAKA kepada Penciptanya dan penderhaka tempatnya di dalam NERAKA..

✿~ Soalan : Ustaz, wajib tak seseorang itu MENASIHAT kawan dia supaya menutup aurat?

Jawapan Ustaz Azhar Idrus : WAJIB atas sesiapa yang mampu sahaja..

✿~ Soalan : Ustaz, setahu saya menutup aurat itu wajib, kalau wajib..adakah tergolong dalam DOSA BESAR?

Jawapan Ustaz Azhar Idrus : MEMBIASAKAN DIRI membuka aurat menjadikan dosa kecil kepada DOSA BESAR..

Wednesday, June 10, 2015

Pakaian melambangkan identiti

Pernah tak korang ternampak pasangan yang pakai jubah atau purdah pegang tangan?
Apa yang korang fikirkan? Mesti akan straight anggap .. ohh diorang ni suami isteri.. tapi jarang nak fikir yang buruk buruk kan.

Entah entah sebenarnya diorang tu bukan pasangan suami isteri..

entah entah diorang tu pasangan kekasih je.... Mana ko tau?

tapi agak susahkan nak berfikiran macam tu terhadap diorang.. macam macam mana pon still anggap yang baik baik je..

Tapi di sebalik itu, bila kita tengok pasangan yang girls nya pakai sexy, yang lelakinya pulak pakai macam ala ala rock atau punk, mesti straight kita fikir budak budak nakal baru nak up..

paling teruk mesti kita fikir diorang nak buat benda tak senonoh.. lebih lebih lagi yang perempuanya terlentok lentok kat bahu lelaki tu.. mudahnya kita menganggap perempuan tu sangap..

Sedangkan kenyataannya mungkin mereka pasangan suami isteri yang sah..

Lihat perbezaan pakaian dan perbezaan perception.

Sesungguhnya pakaian mewakili peribadi.. pernah dulu sebelum aku pakai tudung, aku cakap kat sorang sahabat.. aku ni, walaupun tak pakai tudung tapi still sembahyang sedangkan si polan dan si polan tu pakai tudung beria tapi tak solat pon. So what is the point?

DIa kata, ye.. ko betul.. ko solat tapi tak pakai tudung tapi mereka mewakili umat islam..
Terpana aku ? kenapa pulak?

Apa bezanya umat Islam dan tidak? Tanya dia..

Aku jawab solat. Kafir tak solat sedangkan kita solat.. Dia mengakuinya.. tapi adakah ko solat di hadapan orang kafir? Aku jawab tidak.

Haa... jadi ko lihat tak siapa ko dimata orang kafir? Mereka anggap ko sama macam diorang tapi bagi mereka menutup aurat tu orang Islam. Jadi walaupun mereka tak solat, tapi kawan kawan kita yang kafir menganggap mereke Islam sedangkan mereka menganggap ko sama je seperti mereka.. dia still menganggap ko Islam Liberal..

Bila fikir balik.. ye betul.. bila bab makan kat office, selalu kawan Chinese anggap aku makan je apa yang dihidangkan tanpa fikir sensitivity compare dengan mereka yang pakai tudung di anggap perlu diambil kira soal halal haram makan tu.

Ada lagi satu insiden di mana, setelah aku berhijrah dan pakai tudung.. kengkawan semua memeluk aku dan mengucap syukur.. ada yang menangis tengok aku.. (betapa aku rasa .. ohh sebelum ni aku kurang baikkah?)

Dan setelah kejadian... mana mana pergi dan jumpa orang tak dikenali .. bila nak tegur mesti ucap salam dulu. Lepas tu despatch yang hantar surat Nampak aku, nak tegur ucap salam dulu.. customer datang nak tanya soalan pun ucap salam dulu.. dimana sebelum aku pakai tudung, mereka tak pernah ucaps alam pada aku walaupun mereka tau aku ni Islam..

So memang diakui pakaian membawa sekali identity seseorang.. Di mana bila kawan-kawan yang kafir menganggap ko seperti mereka, bagaimana harus ko nak berdakwah dengan mereka? Macam mana ko nak kata yang Islam ni benar sedangkan ko tak percaya bahawa apa yang ada dalam AL Quran tu bawa kebaikan? Sekian.



Tuesday, June 9, 2015

Tips mengeratkan kasih sayang ( Version untuk orang belum kahwin)

Asalnya nak bagi surprise kat Asyraf sorang.. Last last aku sekali kena surprise ngan diri sendiri. Tapi surprise aku lebih menjadi real.. Hah .....nampak?

Citernya camni.. Aku beli card.. I love you lagi. Hek hek.. Nak wat surprise.. Memula fikir nak letak dalam kete dia. Pastu bila dia masuk kete .. Woww kat strereng kete ada card.. mesti gempak kan?

Tapi aku fikir balik. Camne nak masuk kete dia seludup seludup. Lagipon bukannya satu rumah.. tak kan nak mintak kunci kete.. pastu malam malam datang? takut orang ingat aku nak mencuri pulak.. tak pasal pasal aku lak kena tangkap dengan guard kat situ...

Last last aku dapat idea.. masukkan dalam ipad. so.. bila balik kerja mesti dia akan teruja nak main game aku.. sibuk nak tolong kutipkan duit dari city island aku. hihi.. ( for your info, aku ni mayor kat game city island.. hahah konon...) 


so aku pun bersedialah nak bagi surprise kat asyraf...

Sekali aku masuk kereta, asyraf sibuk sangat cerita city island dia yang dah maju jaya.. dah kaya raya.. aku yang kiasu ni, terus ambik ipad aku, konon nak pergi kutip duit dan nak cepat majukan city island aku.. keterujaan aku telah menyebabkan aku terlupa card I Love You tu dalam Ipad.. huhu... terjatuh depan dia.. aku dengan gelabah kutip dan masukkan balik dalam ipad.. pastu terus masuk dalam beg.. ( Muka serius cuak gile babi.. babi pon tak cuak macam tu)

Dalam kepala otak dah fikir :

1) alamak kantoi nak wat surprise.. 
2) malunya...... nak mengaku
3) tetiba aku tengok muka dia macam cencorot... bising bising.. jeles jeles.. tanya sapa bagi sape bagi.. hahahhah... dan tetiba aku pon dapat satu idea lagi best... aku pon cakap.. "nantilah tunjuk.. tapi janji jangan marah".. serius muka dia stress gila... " nanti traffic light merah nak tengok " kata Asyraf..

Sekali lampu semua hijau... huahuahuahua.. aku dapat rasakan ketidakpuasan hati muka dia... hihihihi..


Nampak? muka cencorot ni? 
Pastu kitorang pon berhenti kat surau nak solat Asar....

Tetiba je.." Mintak Ipad..." Sambil buat muka konon nak cari pasal... muka stok stok mamat nak update... kat FB "Awek aku curang".. hahhahahha 


Hah.. seklai Asyraf bukak je.. muka dia terkedu gila... muka tu aku tak sempat nak ambik gambar sebab aku pon terkedu nampak dia terkedu..pastu nampak kelegaan kat muka dia.. sambil senyum happy.. terharu pun ada... lah.. aku pun tak sangka impact dia macam tu? dia appreciate gila kot.. padahal aku bagi card yang tak seberapa tu je.... 


Nampak? muka dia.. happy  je.. ni lepas dia macam terharu gila.. katanya... dia terharu sangat and happy sangat


Tips eratkan kasih sayang: Sentiasa buat surprise.. manusia dan kehidupan tidak dapat lari dari surprise.. kadang kadang benda benda kecil yang kita buat... mungkin akan menggembirakan pasangan kita sangat sangat..... Sekian..