Saturday, August 15, 2015

Ikan bakar Jalan Bellamay Istana Lama memang best dan murah

Dah lama rancang nak makan kat ikan Bakar Jalan Bellamay Istana Negara. Si Asyraf konon nak bawak aku.. Tapi sampai la ni tak dapat.. Last last pagi ni aku ngan adik aku merendek lah kat sini.
Asalnya nak pegi pavillion.. Last last adik kecik aku ni mengidam nak makan ikan bakar plak.. Kalau tanya aku camne datang.. Biasalah... Guna waze ye...yg aku ingat... Dari sungai besi, nanti ada simpang pergi istana lama... Tu je aku tau.. Nasihat aku waze jelah...

Kitorang sampai dalam pukul 11 pagi.. Saja je cuba masib.. Kalau tak bukak ... Kira esok esok boleh lah datang...

Rupanya pagi pagi lagi dah bukak.. Masa kitorang datang kedai belah depan tak bukak lagi.. So agak hampa.. Sekali masa nak pusing kereta, baru perasan yang kedai sebelah belakang bukak.. Buka tingkap... Adoiii stim je hidung bau ikan bakar...

Parking serius banyak.. Tak tau kalau hari biasa... And free... 

Pilihan ikan banyak juga.. Sotong dan udang bakar pon ada... Semuanya nampak segar dan baru dimasak..

Hah.. Ni lah hasil menjala kami... Ikan pari dengan sotong... Serius besar giler...
Pastu nasi aku letak kuah masak lemak dengan ulam peria.. Bajet awet muda. Hihi
Makan dengan budak kenit ni. Kenapa muka dia begitu ye? Memeylah... Bengang ngan aku pasal sibuk nak ambik gambar.... Actually dia dah ambik ekor sotong masuk dlm pinggan .. Aku suh letak balik.. 

And sorry lah gambar aku tak clear.. Kelam kabut nak ambik gambar... Sebab budak kecik gelabah nak makan..

Lupalak nak bagitau semua yang kami makan termasuk air dan nasi... Rm 35 jek.. Ikan serius besar and kitorang mmg tak habis share dua orang.. So memang berbaloi baloi kalau korang nak bawak family....sekian celoteh makan aku tuk hari ni ye.... Bye..

9 comments:

  1. Kalau makan ikan bakar biasa yan yanya kuah cicah..kalau kuah asam baru sedap. Terangkat :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... kalau saya, lagi masam lagi sedap....

      Delete
  2. Sotong tu cam sedap je dik....akak masih terkenang2 kesedapan sotong bako kat pasar pilifina kota kinabalu sana....nanti nak try nasib usha2 kat cik boss la mana tau dia rajin nak bawak akak time menebeng ke kl nanti....kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...abang minat ikan bako jugak ke?? kalau minat... silalah try kak.... berbaloi sangta

      Delete
  3. Geram tengok sotong tu.. mengancam selera.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu belum makan lagi tu.. memang mengancam tau

      Delete
  4. Macam best bangat ni.. memang tak pernah sampai situ

    ReplyDelete
  5. amboi terliur tengok. weekend ni je la ajak asben pi makan ikan bakar

    ReplyDelete
  6. Sungguh menyelerakan lauknya.
    JOm.. ke blog ummi #6

    ReplyDelete