Tuesday, October 15, 2013

Anak kecil








Teringat ketika waktu kecil.. celik celik mata sahaja dah tersedia hidangan untuk kita... lepas makan hanya tau main kat luar. kalau mak tak kasi keluar main dengan anak patung.. ALHAMDULILLAH... 

berbeza sungguh dengan anak kecil ini.. perlu bekerja keras untuk mendapatkan sesuap nasi... Ya Allah kau berilah kebahagiaan dan ketabahan pada nak kecil ini.. Jadikanlah dia seorang anak yang baik.. Amin

Sunday, August 25, 2013

Gambar peminat solat berjemaah sebelum melihat konsert metallica


Hari tu heboh kata mereka pergi tempat maksiat mesti buat dosa lagi tak sembahyang. tapi gambar di atas membuktikan bukan semua mat rock tu tak sembahyang. Rasa bangga sangat tengok mereka berjemaah sebelum melihat konsert.

kadang kadang aku tak faham. orang suka menuduh tanpa usul periksa, melabel dan cop orang akan masuk neraka sedangkan mereka sendiri tak pasti akan masuk syurga.

Sebenarnya kita umat Islam bukan lah kena hidup dalam keadaan kolot dan tak berkembang. Ni zaman teknologi, zaman moden what.. kita pun boleh je berhibur TAPI.. kenalah mengikut syariat Islam. Kalau masuk waktu kena sembahyang. kalau yang perempuan pula kenalah menutup aurat. 

Maybe lepas ni kita semua kena tukarlah cara berdakwah. jangan berdakwah sampai remaja tak minat  langsung dengan Islam. Islam ni mudah.. kita yang buat susah.

Sumber: Media permatang pauh



Love Wealth Success

A woman came out of her house and saw 3 old men with long white beards sitting in her front yard. She did not recognize them. She said “I don’t think I know you, but you must be hungry. Please come in and have something to eat.” “Is the man of the house home?”, they asked. “No”, she replied. “He’s out.” “Then we cannot come in”, they replied. 

In the evening when her husband came home, she told him what had happened. “Go tell them I am home and invite them in!” The woman went out and invited the men in” “We do not go into a House together,” they replied. “Why is that?” she asked. One of the old men explained: “His name is Wealth,” he said pointing to one of his friends, and said pointing to another one, “He is Success, and I am Love.” Then he added, “Now go in and discuss with your husband which one of us you want in your home.” The woman went in and told her husband what was said. 

Her husband was overjoyed. “How nice!!”, he said. “Since that is the case, let us invite Wealth. Let him come and fill our home with wealth!” His wife disagreed. “My dear, why don’t we invite Success?” Their daughter-in-law was listening from the other corner of the house. She jumped in with her own suggestion: “Would it not be better to invite Love? Our home will then be filled with love!” “Let us heed our daughter-in-law’s advice,” said the husband to his wife. “Go out and invite Love to be our guest.” The woman went out and asked the 3 old men, “Which one of you is Love? Please come in and be our guest.” Love got up and started walking toward the house. 

The other 2 also got up and followed him. Surprised, the lady asked Wealth and Success: “I only invited Love, Why are you coming in?” The old men replied together: “If you had invited Wealth or Success, the other two of us would’ve stayed out, but since you invited Love, wherever He goes, we go with him. Wherever there is Love, there is also Wealth and Success!!!!!!”

Source: Quotes central

Thursday, August 15, 2013

Cara mudah mencari muka surat dlm Quran..!!!


Mari Kita Cuba....!
Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kpd kita semua umatnya. Ada 2 benda yg Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan juga Sunnah utk kita semua amalkan. Berapa kali korang baca Al-Quran sehari? 1 kali? 2 kali atau dalam solat sahaja? Pahala paling senang nk dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala, tambahan pula Al_Quran adalah kalam Allah (dtg daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia)

Tip yg nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.

Jom sama2 kita belajar...

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan kan kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala...

Dipanjangkan info ini..moga dipanjangkan pahala bagi yg menulisnya.


Sumber :Dr Muhaya

Saturday, August 10, 2013

Kisah pakcik yang buta huruf

Kisah seorang Pakcik yang buta huruf bekerja sebagai penjaga sekolah. Sudah ± 20 tahun dia bekerja disana.

Suatu hari, Guru Besar sekolah itu diganti dan membuat peraturan baru. Semua pekerja mesti boleh membaca dan menulis; maka penjaga yang buta huruf itu, terpaksa tidak dibenarkan bekerja lagi, dia pun diberhentikan dari pekerjaannya.

Awalnya, dia sangat sedih! Dia tidak berani langsung pulang ke rumah dan memberitahukan isteri dan anak2nya.

Dia berjalan pelan2 menelusuri jalanan yg biasa dilaluinya setiap hari.

Tiba² muncullah ideanya untuk membuka sebuah kedai runcit di jalanan itu. Tidak disangka, usahanya berjaya, dan kedainya pula makin bertambah besar.

Kini, Pakcik tadi menjadi seorang Peniaga yang sukses dan berkembang maju.

Suatu hari, dia pergi ke Bank untuk membuka Akaun Simpanan Saham, namun kerana buta huruf, dia tidak tahu mengisi borang sehingga terpaksa dibantu oleh pegawai Bank yg bertugas.

Pegawai Bank itu pula sempat berkata, : "Wah, wlu pun Pakcik buta huruf, tp blh punya wang sebanyak ini, apalagi kalau boleh membaca dan menulis, pasti Pakcik lebih kaya lagi"

Dengan tersenyum Pakcik itu berkata, : "Kalau saya boleh membaca dan menulis, saya pasti, saya masih menjadi penjaga sekolah"

Ya benar ...apa yang terlihat seperti musibah, boleh saja adalah BERKAT."

Disebalik masalah, Pasti ada BERKAT...

Jadi HADAPI lah apa saja SITUASI dengan sikap SABAR & BIJAK ...

Lakukan bahagian kita secara optima dan maksima dan biarlah TUHAN melakukan bahagianNYA... Sekalipun seolah² tiada pertolongan dan jalan keluar dalam masalah dan pergolakan hidup kita.

MENGALIRLAH SEPERTI AIR dan JANGAN MEMBERONTAK MENYALAHKAN TUHAN, kerana manusia hanya mengetahui apa yang ada di depan mata, Tetapi TUHAN MENGETAHUI JAUH KE HADAPAN TENTANG RENCANA YANG INDAH BAGI MEREKA YANG PERCAYA AKAN KASIH SAYANG DAN PERTOLONGAN NYA (*)

BERKAT (*) Bukan berupa emas, intan permata atau wang yang banyak......Bukan pula di masa kita tinggal di rumah mewah dan pergi bersiaran dgn kereta besar.....

Namun BERKAT adalah : ....Saat kita KUAT dalam keadaan putus asa....Mampu tetap bersyukur sewaktu tak punya apa-apa......Mampu tersenyum saat diremehkan @ direndahkan...Mampu tetap taat walau hidup teramat berat..........
Renung2kan...


Sumber : Kisah Tauladan

Friday, August 9, 2013

Kisah sedekah yang perlu dijadikan tauladan

Allah SWT mengibaratkan orang yang bersedekah seperti seseorang yang menanam sebutir benih yang tumbuh dan menumbuhkan tujuh tangkai. Dari tujuh tangkai ini akan menumbuhkan lagi bertangkai tangkai dahan yang menghasilkan buah yang dapat menghasilkan manfaat yang jauh lebih banyak dari benih itu sendiri. Minimal Allah akan membalas sepuluh kali lipat dari apa yang kita belanjakan dijalan Allah. Ini adalah kemurahan dari Allah bagi orang orang yang meyakini akan kebenaran firmanNya. Sedekah merupakan amal pemancing rahmat Allah. Di tiap pagi setelah fajar menyingsing seorang malaikat berseru “Semoga Allah memberi rahmat dan melapangkan rejeki dan urusannya bagi siapa saja yang bersedekah dipagi hari dan semoga Allah menahan rahmat dan menyempitkan urusannya bagi yang menahan sedekahnya dipagi hari”.

Rasulullah SAW juga bersabda, “Cegahlah dirimu dari siksa api neraka dengan bersedekah walau separo biji kurma”. Sebuah kisah yang banyak mengandung ibroh/pelajaran pernah di alami oleh keluarga ahlul bait yang penuh lemuliaan yaitu keluarga Imam Ali bin Abi Thalib r.a beserta istri tercintanya Fatimah Az Zahra binti Muhammad Rasulullah. Suatu hari hari Fatimah Az Zahra r.a menginginkan buah delima. Ia lalu meminta suaminya, Imam Ali r.a untuk pergi kepasar membeli delima. Keluarga Imam Ali r.a adalah keluarga yang hidup kekurangan. Tidak banyak perabotan rumah yang mereka miliki. Rumah sederhana yang dimiliki Imam Ali adalah hasil dari cicilan yang harus ia bayar kepada seorang sahabat yang hendak mensedekahkan rumahnya tapi Imam Ali tidak mau. Imam Ali r.a lebih suka membeli dengan mencicil dari pada diberi secara gratis.

Dan pada hari itu dikantong Imam Ali r.a hanya terdapat satu dirham yang cukup membeli sebuah delima saja. Tak ingin mengecewakan anak Rasulullah SAW yang paling beliau cintai, segera Imam Ali r.a menuju pasar. Langkah kakinya mantap berjalan menyusuri gang demi gang dan tibalah jua dipasar. Berjalan dari satu sudut ke sudut lain dan memperhatikan buah delima terbaik yang akan dipersembahkan untuk istrinya. Akhirnya dapat juga delima terbaik dan uang satu dirham hanya cukup membeli satu delima.

Kini Imam Ali r.a berjalan menuju ke rumah. Tiba disudut gang terakhir menuju rumahnya ada seorang pengemis yang nampak sangat lusuh, pakaian compang camping dan jalan tertatih tatih karena sudah berhari hari tidak makan. Pengemis itu mendekati Imam Ali r.a dan menengadahkan tangan minta sesuatu. Imam Ali r.a mencoba menahan tubuh pengemis itu biar tidak jatuh dan ia bingung dengan dirinya, apa yang hendak aku berikan kepada pengemis ini. Uang tidak punya. Pakaian hanya satu satunya dan hanya ada satu buah delima ditangannya buat istri tercinta dirumah.Itu adalah barang termahal yang kini ada ditangannya. Benaknya sesaat berpikir , apa yang akan Fatimah Az Zahra katakan kalau ia tidak berhasil membawa pesanannya. Tapi hatinya kembali berkata, pengemis ini lebih membutuhkan makanan dari istriku karena ia sudah tak sanggup berjalan karena sangat menahan lapar. Maka akhirnya diberikan buah delima satu satunya kepada pengemis itu.

Imam Ali r.a sudah tidak terlalu mempedulikan apa yang nanti dikata oleh Fatimah Az Zahra dan ia pulang dengan tangan kosong. Tiba didepan pintu ia sedikit ragu untuk masuk, ia masih mencoba merangkai kata kata terbaik atas kejadian yang baru saja ia alami. Setelah mengucap salam Imam Ali r.a masuk dan ia dapati istrinya sedang mengupas buah delima. Terkejut bukan main Imam Ali r.a mendapati istrinya sedang menikmati buah delima. Belum sempat Imam Ali bertanya Fatimah Az Zahra berkata, “Wahai suamiku tadi ada seseorang lewat dan memberiku sepuluh buah delima yang segar dan nikmat ini. Karena aku sudah sangat ingin aku tidak sempat menunggumu pulang dari pasar.” Imam Ali r.a mengucap syukur alhamdulillah, ternyata janji Allah SAW pasti benar, ia telah mensedekahkan satu buah delima dan ternyata Allah telah menggantinya dengan sepuluh buah delima.

Banyak kisah teladan menghiasi keluarga ahlul bait ini. Dari pernikahan dua manusia mulia ini telah lahir manusia manusia penuh shaleh dan taqwa. Kisah mereka mewarnai kehidupan anak manusia dalam kehidupan nyata. Kisah mereka bukan dongeng atau mitos tapi hal hal yang memang pernah terjadi dan nyata. Semoga kita bisa mengambil pelajaran darinya..Amiin..

Sumber : ISLAMIC MOTIVATION

Saturday, August 3, 2013

Kisah penceraian yang boleh dijadikan iktibar.

Cerita penceraian aku dgn isteri ni berlaku pd taun lepas . Kitorg da 9 taun kawen , & da ade 2 org anak . Mase tu aku ade dkat office , dapat 1st sms dri isteri . ' Assalam abg , Ina nak mintak cerai dri abg . Harap abg dapat tunaikan . ' Tersentak aku . Knape pulak tibe2 . Aku xblas ap2 sms dri isteri . Jam pulak dah pkul 5 waktu aku bersiap utk ambil isteri balik kje . Sampai ke office die pn dalam roughly pkul 5.30 ptg . Die masuk dalam kereta dan diam . Aku pn mula la bukak suara , ' kita ke tasik titiwangsa nak ? ' . Die jwb ringkas , 'ok ' . Xjauh pn dalam 10 minit dah smpai sebab tempat keje die kat area jalan Ampang . Jalan pn xjem sgat time tu . Kitorg duduk dkat satu pondok . Aku mule bertanye .

Aku : Why so sudden ? Skrg da rase abg xcukup kacak ke ? ( aku cube bergurau )
Ina : Sebenarnye ina da agak letih . Kesihatan abg xpernah baik . Setiap pkul 3 pgi , ina mesti bgun buatkan abg air jus epal utk ubat sakit batu krg abg , tapi xpernah baik . Mlm smlm ina bgun pkul 3 lagi , buatkan air . Smpai ke office plak , pendrive ina rosak , dlam tu ade dokumen yg bos nak , ina dah kne marah . Smpai waktu lunch , ina beli mknn , bihun tu basi plak . Mcm2 hal jdi hari ni . Nak balik tdi , kaki ina terpeleot smpai jatuh kat dpan client . Malu la abg . Ina xcukup tidur , ina nak mintak cerai .

Memang betul . Dah lame tp kesihatan aku xpernah baik . Aku ditakdirkan terkena batu karang . Da mcm kaedah berubat tapi xjugak baik . Da 3 taun . Ubat tradisional . Aku pn xpernah gune alternatif perubatan laser sbb mhal . Jus epal yg aku minum tu cume bole reduce sakit ap yg aku alami ni . Kalau x malam2 aku mesti berdarah jugk la . Financial pulak problem sbb anak aku kne hinggap lelah , so duit byak keluar utk die msuk wad . Aku bgi jawapan utk isteri .

Aku : Abg sbenarnye agak terkedu . Tapi ina da buat keputusan . Abg berkahwin dgn ina bersebab . Klau bukan utk bhagiakan ina , utk spe lagi . Tapi ina xbhagia , abg kne pulangkan balik hak ina . Ina berhak utk lebih bhagia drpd skrg . Abg mintak maaf atas ap yg ina dah lalu ni . Mgkin 3 taun mse abg tgah sakit ni byak buatkan hati ina menangis . Tapi takdir Allah ni abg xboleh tolak . Abg kne truskan jugk kehidupan . Abg tunaikan permintaan ina utk lepaskan ina . Abg redha sbb abg sygkan ina . Ini pn tggungjwb . Tapi mggu dpan abg lafazkan cerai bole ? Lagipn mggu dpan abg outstation , ank2 kite pulak cuti skolah . Takut diorg terkejut pulak bnd yg dtg tiba2 ni . Soal pembahagian anak tu abg xkan berebut . Kite ad 2 anak , abg akan ambil yg sulung , ina ambil yg bongsu . Utk sminggu ni , abg tidur dkat ruang tamu atas sofa . Mgkin anak2 xkan syak sbb abg akan buka tv smpai pgi mse abg tido . Terima kasih atas jagaan ina slame 9 taun ni . Da mcm2 yg kite tempuh . Ina jgn menangis lagi . Air mate ina tu sgat berharga . Bila kita dah xbersama nnt , ina jgn lupe utk tutup suis sterika pgi2 . Lepas ina gosok tudung , ina mesti lupe . Abg xmrah . Kereta kita ni manual , ina dah lame xbwak manual kan ? Esok abg akan hantar utk tuka gearbox auto . Ina boleh pkai kereta , abg pkai moto je pegi kje . Safety first ina , pkai seat belt mse memandu . Ina slalu lupe , tapi abg pkaikan .
Ina : Minggu dpan ? Boleh la , lagipn mse tu cuti skolah , ina akan bwak budak2 balik kg . Ok .

Dalam mse smggu tu , aku tidur dkat luar . Bernyamuk jugk & pnas sbb air cond dkat dlam bilik . Aku jenis tido mati , berpeluh pn lena je tido . Tapi ina tu xpenah lupe utk bgun pagi buatkan aku jus epal utk aku minum , seperti kebiasaan . Da bermcm dvd jugk aku tgk kat rumah tu , walhal xpenah2 tgk dvd slame ni . Cume tau beli je . Tu pn ina yg nak sbb lepak mapley je msti beli satu dvd . Aku dgn die ni xsme taste , mane la aku suke cerita jiwang2 ni . Huhu . Smpailah cukup smggu hari sabtu pagi .

Aku : ina , abg nak cakap sket ni . Dtg dkat abg kejap bole ?
Ina : ye abg , knape ?
Aku : abg da jnji dgn ina abg nak lepaskan ina , abg nak lafazkan cerai .
Ina : hah ? Xboleh abg . Jangan ! Ina sygkan abg . Ina da buat keputusan yg slah . Ina mintak maaf . Kite balik smula ye abg . Ina lupe dgn janji abg , tapi ina xbiase bile abg xde . Org yg boleh fham ina dgn baik cume abg . Ina xkan ulang bnd ni lagi dkat abg . ( Ina menangis . Nasib baik anak2 ad dkat luar rumah , kitorg dkat dapur )
Aku : abg dah lame ampunkan ina . Ina xslah dlam hal ni . Abg pn susah hati bile ina xde . Takdir Allah , tuhan da baikkan hati ina . Abg tipu sunat dkat ina . Sbnrnye abg xde outstation . Abg bgi alasan tu sbb abg nak ina bertenang utk ina fikir balik keputusan ap yg ina dah buat . Abg mintak maaf . Dah 9 taun , abg pn xbiase klau xtgk kecantikan ina waktu pgi tanpa mekap . Abg rase sejuk . Walaupn ina tidur dgn berbagai gaya . Sendawa ina lepas makan , betul2 buat abg tergelak . Lnsung xcover . Tapi tu la , klau ina xnak kat abg ni , abg makin tua makin tampan . Melepas la ina .
Ina : abg niiii . ( ina pn peluk aku ) . Ina shampoo rambut abg nnt nak ? Da slalu rase air tgan ina ni bru la abg xmenggatal .
Aku : Hamboii . Bodek num 1 . Haha .

Alhamdulillah aku dgn ina xjdi bercerai . Takdir Allah hubugn tu slamat dgn masa . Ad care sbnrnye mcm mane aku nak tackle problem ni . Alasan die sbb die letih bgun pgi buat jus epal utk aku . Die kene tau , level die sbgi isteri die terpaksa buat . Aku xpernah pakse , cume aku ni pn org yg susah utk bangun seawal 3 pgi . Huhu . Tapi terpaksa die ni adalah kerja utk Allah . Yelah sbb jge suami kan . Dari hati yg terpakse tu die akan ikhlas . Macam solat . Org yg nak berubah die kne bentuk diri die dgn solat . Die buat dlam keadaan memaksa . Tapi hati ni milik Allah . Lame2 die akan ikhlas & redha . Ikhtiar aku , cume aku berdoa mintak die dilembutkan hati . Standard org perempuan , emosi die ni turun naik . Bile emosi die naik , moral die akan down & marah . Time ni la die kurg sabar . Bile buat keputusan , mmg die akan ikut ape aje yg terlintas . Die akan capai yg mane ade dulu dalam fikiran die . Emosi die xstabil .

Ina ni agak pelupa . Sebenarnye ade helah knp aku bawak die ke tasik titiwangsa dulu mse die mintak cerai . Kat situ mulanya date kitorg dulu . Waktu tu , Ina tersalah dial telefon . Angka cuma lari 1 je dari num yg die nak dial tu . Die cari Ramli mase tu . Aku bile dgar suara perempuan je , ape lagi . Gune kan lah teknik penyamaran . Lagipn suara die ni sedap didengar sbb suara manje . Lagilah aku lentok . Cume die cakap laju je . Kete die tgah problem mase tu sbb xleh nak start ( kete kancil ni da jual , aku beli kete baru ). Aku bgi die troubleshoot . Tapi die xpndai sbb org perempuan kan . Bab2 ni die xlaju . Kesian pn ade sbb dgar suara die dah nak nanges . Lagilah aku xjdi nak menipu , aku ckap aku bukan Ramli . Aku cakap aku dtg nnt , kalau die sudi . Die dah start risau , tapi aku gtau waktu siang ni . Aku xmungkin nak culik die . Klau die ade rase ragu2 , die boleh jarakkan diri 50 meter dri aku & start menjerit klau nampak aku ni meragukan nnt . Niat cume nak tolong . Aku smpai & jumper battery die balik & kete boleh start . Tapi die xjarakkan dri aku pn , die tgk dgn penuh minat & penuh dgn pertanyaan . Aku pn tanye la , ' dalam kete awak ni ade payung berger x ? ' die tnye ' kenape ? ' . Aku jawab , ' kalau ade , sy nak bukak kaunter pertanyaan kat sini ' . Die kate aku perli pulak . Haha . Kete die mmg kemas & superb wangi . Die bukak pintu kete & ambil air twister mase tu bgi dekat aku . Aku balas , ' Aih xkan ni je . Nasik2 xde ke ? Kot ade jamuan ringan nnt , jgn lupe call pulak . Sy ni kuat makan ' . Tu la 1st aku tgk die senyum & gelak . Memang mengekek . ' Aih minah ni . Ade bela ke , ' tanye aku dalam hati . hahaha .

Memang betul . Tiap kali gaduh ni , 1st thing yg aku akan recall , mcm mane aku boleh kenal ina ni & knp mesti aku mule bercinta dgn die dulu . Mase tu da berlalu . Bab ni mmg pentg . Itulah resepi knp aku dgn die bole bertahan smpai 9 taun lamenye . Tapi mate die mmg sgat cantik . Mungkin tu sbb knape aku terpikat dgn die kot . Main2 mate dgn aku , mane aku boleh than . Cair terus . Haha

Sblum kawen dgn ina ni , aku da kaji habis-habisan ape watak die . Tapi mse bercinta tu xnampak . Agak tricky jugk , xkn la xde salah lansung . Makan pn elok je sopan . Macam aku makan dgn permaisuri agong plak . Haha . Tapi mse bercinta dulu ina da terkantoi . Aku tgk tudung die ad sikit terbakar . So aku tanye kenapa . Die kate die nak cepat tdi sbb aku da nak dtg . Dri situ sbenarnye aku tau die seorg yg agak kurg sabar . Die xprepare awal sblum aku nak dtg . Org mcm ni die cpat buat keputusan bila die mrah .

Orgnya sensitif . & die seorg yg simple . Simple tu sbb die suke knekan pkaian yg ringkas . Die xpndai pilih baju . Sluar jeans die pn akak die yg belikan .Die takut pd lipas , so aku agak die seorg yg pengemas . Bwah katil die mesti clear xde brg . Klau x die xsng tido .

Penyayang , tu pn sbb die bela kucing . Waktu kucing die mati dulu , aku ade & die riba mayat kucing tu . Kucing tu dah berdarah2 , tapi die msih boleh riba .

Concern , tu pn sbb die tgk budak2 laki xsolat , lepak2 dkat mapley . Die tanye aku dah solat blom , die risau klau aku xsolat , mcm mane aku nak jge die esok2 .

Family first , mse aku kenal die , die cpat2 bgtau family die yg die tgah berkenalan dgn aku .

Caring , stiap pgi die xkan lupe utk bgi salam dkat aku & die xnak aku kerja lebih mse sbb takut kesihatan aku terabai .

Talkative , klau berckp telefon dgn die , 10 minit pn xcukup utk 1 sesi .

Tabah , die pernah sakit tapi die slalu sedapkan ati kuatkan diri utk family die , xnak family die risau keadaan die .

Terurus , die suke pd bnd yg wangi , die secara natural xade bau yg mengharukan .

Friendly , die seorg yg suke b'kwn tapi kdg2 org suke amek kesempatan pd kebaikan die ni .

Rajin memasak , die suke klau bab2 nak suro aku try makan ni . Tapi die ttap xpndai buat nsik grg . Mee grg ok . Lagipn , die ni jenis yg xmakan nasik .

Cantik , ini yg kdg2 buat aku risau ( jeles memanjang ) . Die ade kacukan korea & die gebu orgnye . Tapi da slmat jdi isteri aku pn . So aku xrisau . She's really a perfect girl to be married .

Ingat bro . Perempuan ni die perlukan perhatian . Kesilapan paling utama , bile ko buat die menangis . Time ni la , cerita yg xde bakal diada2 kan . Sbb die confuse . Org laki ni plak suke buat org perempuan confuse . Bile marah @ kecik ati je diam . Klau yg pnas baran tu , mgkin naik tgan la . Maki2 ke . Ini lansung xgentleman . Alam perkahwinan ni lain . Susah mmg ade , tapi seronok pn ad . Aku kawen dgn ina waktu die msih mude , die bru abes blaja . Pembawakan die agak kebudak-budakan tapi perlahan2 die matang bile da jdi isteri . Byak part yg die akan blaja , secara automatiknye die akan pndai . Contoh , die xpndai gsk baju kemeja dlu sbb die xpernah buat . Aku ajr die gosok , smpai skrg die pndai , baju kemeja aku mmg kemas . Member2 msti tego , ko pkai baju bru ke ni ? Kembg semangkuk sat . Bini pndai jage , mmg tip top lah hasilnye aku ni . Hehehe .

Blanje aku nasik kandar berbuka nnt boleh ? Aku da penat turunkan ko ilmu ni nik . Lauk tambah ye . Haha

~ pengalaman ni diceritakan balik oleh seorg sahabat , kpd aku . Baik sbnrnye utk panduan org lelaki . Secara overall prgi org perempuan lebih kurg sme . Cume tanggungjwb kita utk lebih memahami . Salam Ahad 


Link : FB

Thursday, August 1, 2013

Menghembuskan nafas terakhirnya dalam husnul khatimah

"Segalanya atas ketentuan Yang Maha Esa. Sahabat ini, seorang petugas PAS yang gigih, menghembuskan nafas terakhirnya dalam husnul khatimah insyaAllah. Beliau ketika ada hayatnya juga telah banyak menghabiskan masa dan tenaga menjaga kebersihan surau al-mujaahideen, desa surada. Orang panggil 'abang Lan'. 4 sebab zahiriah kita percaya dia mendapat husnul khatimah, meninggal dunia;
1. Ketika sujud solat sunat ba'diah zohor
2. Sedang berpuasa
3. Petang khamis
4. Di dalam rumah Allah."

"Ini mesej yg diterima.. Kembalinya dia di bulan Ramadhan.."

"Ya, Allah, tamatkan riwayat kami nanti dengan husnul khatimah juga ya Allah, dan masukkan kami ke syurga-Mu tanpa hisaab."

sumber: https://www.facebook.com/aurorahijau

Wednesday, July 31, 2013

PESAN/PETUA IMAM SYAFIE

Empat perkara menguatkan badan
1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
2. Selalu cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. Duduk mengadap kiblat
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama

CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA’ & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Doa, zikir, itulah kekuatan seorang muslim

Kalau rajin..tolong sebarkan maklumat ini kpd saudara Muslim Muslimat yg lain agar menjadi amalan kpda kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun beliau sudah meninggal. 

DIANTARA DOA-DOA MUSTAJAB



1. Doa setelah sholat tahajud
2. Doa setelah sholat dhuha
3. Doa menjelang berbuka puasa
4. Doa antara adzan & iqoma
5. Doa antara dua khutba jum'at
6. Doa dipenghujung hari juma'at (ba'da asyar)
7. Doa dikalla turun hujan
8. Doa dikalla mendengar kokok ayam (diriwayatkan ayam adalah hewan yg dapat melihat malaikat) / waktu subuh
9. Doa imam &kholifah/­pemimpin yang adil
10. Doa orang yg ter dzolimi
11. Doa orang tua kepada anaknya

Adapun orang yang di doakan oleh para malaikat :

1. Orang yg selalu ber sholawat
2. Orang yg berada di shaf terdepan sholat
3. Orang yg merapatkan dan meluruskan shaf sholat
4. Wanita yg hamil
5. Wanita yg merawat anaknya/balita
6. Orang yg mendoakan orang lain
7. Orang yg duduk menunggu sholat
8. Orang yg tidur dalam keadaan suci
9. Orang yg membesuk orang sakit


Sumber : FB

Monday, July 22, 2013

Petua kecantikan dari seluruh dunia


Apabila bercakap tentang rutin kecantikan, memang semua wanita mempunyai petua masing – masing. Pada anda yang suka menjelajah dunia, jangan lepaskan peluang anda mempelajari rahsia-rahsia kecantikan dari negara orang.

Nak tahu petua kecantikan wanita dari negara luar


Chile
Wanita Chile menggunakan ekstrak anggur untuk kecantikan wajah mereka. Apa yang mereka lakukan sangat mudah, cuma campurkan anggur merah yang telah dilenyek bersama 2 sudu tepung gandum dan lumurkan di muka selama 10 minit sebelum membilas muka dengan air. Anggur merah mengandungi anti –oksidan yang tinggi akan membuatkan kulit mereka lebih segar dan bercahaya.

Mesir
Wanita di Mesir menggunakan khasiat daripada susu untuk kulit putih dan licin. Seminggu 3 kali, wanita Mesir akan mencampurkan 2 cawan susu tepung bersama air di dalam tab mandi dan akan berendam selama 30 minit – 1 jam. Di fahamkan juga, petua ini adalah petua rahsia kecantikan Permaisuri Cleopatra pada zaman dahulu.

Greece
Minyak zaitun sememangnya popular di negara-negara Mediterranean. Wanita di Greece menggunakan sepenuhnya khasiat minyak Zaitun terutamanya dalam masakan. Masyarakat di Greece amat menyukai hidangan yang berunsurkan ikan, sayuran dan buahan segar. Campuran minyak zaitun bersama hidangan membuatkan makanan bukan sahaja berkhasiat malah bertambah lazat.

Itali
Wanita di Itali juga menggemari penggunaan minyak zaitun . Minyak zaitun yang dicampurkan bersama yogurt segar di gunakan oleh mereka untuk menyihatkan rambut. Campuran itu membuatkan rambut mereka lebih sihat dan bercahaya.

Jepun
Sememangnya rakyat di Jepun sangat popular dengan hidangan mentah iaitu Sushi. Wanita Jepun sangat menggemari penggunaan rumpai laut bukan untuk hidangan sushi tetapi untuk mask rambut! Apa yang mereka lakukan, mereka merebus rumpai laut dan melumurkan di rambut sebelum mandi.

Sweden
Wanita Sweden menngunakan ekstrak the hijau sebahagai toner muka. Kandungan anti oksidan didalam the hijau tersebut membantu mengeluarkan sel-sel mati dan menyegarkan kulit. Wanita Sweden juga percaya bahawa sauna mampu mengeluarkan toksik dalam badan. Setelah bersauna, mereka akan melumurkan minyak zaitun ke badan sebelum membilasnya dengan air sejuk.


Nurfarrahin Huda Izamir

Suasana berbuka di Masjid As Syakirin KLCC



Suasana sebelum berbuka... selalunya mesti ada nasi berlauk, kurma, kuih tepung pelita dan bubur lambuk.. alhamdulillah.. kenyanag lah.. pukul 5 ada tadaruss sampailah pukul 6.30, lepas tu pukul 6.30 pula ada ceramah dari ustaz jemputan ataupun Imam sendiri..
 
Selalunya kita diberi masa 10 minit untuk makan kalau nak ikut maghrib berjemaah bersama then lepas tu sambung balik makan. aku ni.. buruk lantak.. selalu je makan sampai habis.. pastu buat maghrib sendiri..
Pastu terus tunggu isyak dan tarawih
Ni pula lepas berbuka.. ramai yang dah pergi sembahyang.. aku yang buruk lantak masih makan..

Mask pisang - untuk lembabkan kulit

Gambar pisang dari google.. haih bulan puasa ni tengok pisang pun sedap




Siapa suka makan pisang?
Aku suka..
dulu aku makan pisang pasal nak kurus.
kononnya boleh bagi energy dan tak payah makan nasi..
FAILED... aku tetap makan nasi dan pisang..

Selain dari boleh kuruskan badan
ada khasiat pisang yang lain..
boleh cantikkan muka????
emm.. lebih tepat boleh dijadikan mask..
Mask yang memberikan kelembapan dan melembutkan kulit yang kasar macam jalan tar

Caranya ???

Ambil sebiji pisang sederhana besar.
hancurkan?lenyyekkan pastu tepek kat muka dan leher.
tunggu 10 hingga 20 minit untuk melihat hasilnya

Selain dari itu....
Ada lagi satu popular mask recipe

1/4 cawan plain yogurt
2 tb spoon honey
1 biji pisang (sederhana besar)

Selamat mencuba ye



Sunday, July 21, 2013

Makcik Hajjah Sitt Al-wuzara Hidup lagi ???

Perempuan ni hidup lagi??
Ingat dah kena kerat ke, sembelih ke...
Tak insaf insaf..
memula dulu aku doakan agar dia diberikan hidayah..
tapi sekarang aku harap dia ni dapatlah bala.
Tak sanggup aku tengok dia menghina Islam berlebih lebihan
Malah rasulullah kesayangan kita semua juga dijadikan sindiran dan dileparkan penghinaan

KURANG AJAR PUNYA PEREMPUAN



Antara kata kata Perempuan gila ni:

Ya Allah swt ya robbi ya syaiton penurun hujan sekalian alam yang maha adil. Mengapakah engkau tidak siramkan hujan di negara Malaysia negara Islam yang beriman dan menyembahmu yang kini mengalami krisis pencemaran udara sedangkan ader kentot kau siramkan hujan tiap-tiap hari di negara kafir celanat Sweden yang udaranya sentiasa bersih dan nyaman sepanjang tahun. Rajin yer ko ya Allah swt hujankan kat tempat yang tak perlu dihujankan. Engkau memang sungguh adil ya Allah swt, memang kalah perangai syaitan.

Kalau rasa rasa berkenan nak melawat dia boleh pergi sini: Adlin Binti ABdul jalil



Ni katanya gambar dia tengah makan babi.. 

Friday, July 19, 2013

Caption The Image Contest ! by Eqbal Zack


Hi.. Assalamualaikum semua

Dah beli baju raya ke belum?
Aku belum lagi…
Tu sebab aku join contest dari Abang Eq..
Tak kenal Abang EQ?
Ish.. mana mungkin…
Semua orang kenal..
Abang Eq yang handsome lagi baik hati
(macam bodek ke?)
Haha.. bodek nak dapat duit raya
Tapi aku tak nak tamak
Aku nak share ngan korang semua
Kalau bukan rezeki aku
Mungkin rezeki kamu
JOM
Click gambar si handsome bawah ni
Dan
MENANG !!!!
..

“CAPTION THE IMAGE” CONTEST!
Simply think and write a caption for this image. 


RULES:
Spread the words and invite friends to join. Don't forget to drop your link in the comment box.
Please submit your caption in Bahasa Melayu or Bahasa Inggeris at my email: eqbalzack@yahoo.com
with your Full Name, E-mail and Handphone No.
The closing date for all caption submission is midnight, 31 July 2013.
Caption will be judged on the degree to which EZ believed that the caption conveys the message and spirit of the Aidilfitri.
PRIZE x 1
ONE [1] lucky follower with Best Caption win GIFT HAMPER from

+ Duit Raya RM100


PRIZE x 3

 All winners will get Duit Raya RM50

Good Luck guys!

Thursday, July 18, 2013

Kenapa orang kaya susah nak dapat anak

Salam..
Tadi berborak dengan kakak kakak kat office .. dari cerita keluarga sampailah artis.. maklumlah sekarang kan tengah hangat cerita Ashraff Muslim kawin kat Thailand…

Biasalah kalau kaum perempuan mesti ceritanya akan menyebelahi kaum perempuan .. lebih lebih lagi kalau bab bab poligami ni..

Lupakan sebantar kisah Ashraff kawin dengan Wan Sakinah di Thailand.. Dah ramai sangat cerita pasal dia…

Tapi ada yang menarik dan tersentuh kat hati aku keluar dari mulut seorang kakak ni..
Asalnya aku bagitau dia.. Ashraff kawin lagi pasal tak dapat anak… pastu akak ni pon kata.. ohh ye lah… zuriat kan.. pastu tetiba dia cakap eh.. Lisa Suriahani pun belum kan? Ehhh Siti Nurhaliza pun belum ada anak..

Aku angguk.. ye lah… diorang pun dah lama kawin tapi belum ada rezeki… Duit banyak…

Tapi betul lah akak ni kata…
Ain, ada hikmahnya kadang kadang Nampak ramai sangat orang orang kaya dan berduit ni ntah mana silapnya tak dapat anak.. bertahun tahun kawin pun tak dapat zuriat… Bukan takda duit nak berubat… Tapi sebenarnya mungkin Allah saja buat macam tu.. tak perasankah orang yang kurang mampu, biasa biasa senang je dapat zuriat..kadang kadang sampai boleh jadi team bola.. takder hal punya... pastilah ada hikmahnya..

Dah tentu orang kaya ni banyak duit.. anak Yatim ramai.. kalaulah semua orang kaya mudah dapat anak.. sudah tentulah takda anak Yatim yang dijadikan anak angkat oleh orang kaya..
Mmm .. logic juga kan.. tak terfikir pulak aku selama ni.. sambil dalam hati.. Ya Allah besarnya kuasa Engkau Ya Allah

Cara cara buat masker telur

Tuesday, July 16, 2013

Cerita di sebalik Taddarus di Masjid KLCC dan Masjid Negara

saje nak kongsi cerita dengan korang..

tahun ni aku masuk taddarus.. Alhamdulillah... best sangat.. aku masuk kat masjid negara iaitu setiap malam ganjil pukul 11 hingga 12 malam, dan kat KLCC pula pukul 5.30 sampai 6.30 petang..

berlagak alim ke?? taklah.. terus terang aku cakap... aku bukannya terror sangat mengaji..yang kat masjid negara tu dengan tak malunya aku nak bagitau aku join group insentif.. tiap kali mengaji ada ustazah dengar... aku ni asyik kena lah tegur tajwid aku berterabur.. bukan tak belajar tapi sebab jarang mengaji... haih.. muhasabah muhasabah diri ain....

bila tengok makcik makcik tu mengaji aku malu sangat.. umur dah tua banyak tapi mengaji terror kot..
rasa rendah diri..

macam macam pengalaman yang aku dapat kutip sepanjang aku berkunjung ke rumah Allah ni.. emm.. terlupa nak bagitau yang aku berbuka di masjid KLCC, maklumlah.. seorang diri lah katakan... berbukalah ramai ramai kat masjid.. ada juga temannya kan..

lepas buka, aku akan buat terawih lapan rakaat... sebenarnya 20 rakaat tapi aku tak larat...
masa nak balik, nampak sorang nenek ni.. tanya dia nak pergi mana.. katanya nak ke train station..
rupanya nenek ni datang masjid naik bas dari dato keramat.. seorang balu..dan seorang diri..
malu aku.. aku ada kereta tapi pon kekadang malas..

lepastu aku nampak seorang perempuan ni.. tak kawin.. kakinya tempang... terhencut hencut naik ke masjid.
seorang kenalan beritahu aku.. katanya kaki dan tangannya cacat..
Subhanallah... kau beri dia cacat tapi kau beri dia kekuatan dan ketabahan.. malah dia lebih rajin ke masjid berbanding orang yang sempurna seperti kitakan.. mungkin dia banyak kekurangan di dunia, tapi dia ada Allah... amal ibadatnya lebih dari kita...insyallah ganjarannya nanti kat akhirat

sebenarnya .. ramai janda, balu, yang datang ke masjid.. terfikir aku.. ohh suamikah penghalang untuk melakukan ibadat?? hihi.. taklah... masa ada suami.. mungkin kita sibuk melayan diakan... makan minum nya.. chewah.. tapi lagi sweet kalau macam pasangan suami isteri yang aku nampak kat sini,, ramai juga yang berbuka di masjid sama sama, pastu sama sama tadaruss , pastu terawih sama sama.. yang ada anak pun bawa anak ke masjid.. masyallah dari kecil dah ajar ke masjid....

Buat sang suami, ajaklah isteri sama sama melakukan ibadah di masjid,
Buat sang isteri, jom ajak anak anak tu bisakan diri dengan masjid..
Buat yang belum kawin macam aku, jomlah kita tambahkan ilmu akhirat pulak...
(Sometimes aku pon paksa diri aku ni nak wat amal ibadat.. pasal aku percaya kata ustaz azhar idrus, paksa pasa lama lama ikhlaslah)

Aku, Nenek, dan pasar.. nenek happy sangat

Salam..  Hi semua.. well, lately ni aku sellau je cerita pasal diri sendiri.. pasal aku, pasal life, pasal sedih lah apalah.. emm.. mungkin sebab aku rasa terlalu banyak ambik tahu hal luar yang pelik dan jelik menyebabkan diri aku ni sendiri tak berapa nak betul.. padan muka aku kan.. emm.. asyik pandang kain orang... kain sendiri yang carik tak sedar..takpelah.. life is always like that..

Okey lupa kan saja kisah kain yang carik, cik mek yang molek.. saja nak cerita kisah nenek ku yang comel.. memang sangat comel.. Hari Ahad hari tu balik melaka... homesick kot.. lepas ni Raya baru dapat balik.. emm sebab tahun ni aku tamak.. aku join taddarus kat dua tempat... Masjid Negara dan masjid KLCC.. adik aku kata tamaknya long.. takpelah... dik.. jiwa kaklong kosong.. cheh.. kosong.. kosong.. macam lagu najwa latif... tu jelah modal semua orang kan bila cakap pasal kosong.. Najwa latifff juga yang dapat nama,, ko tetap kosong..

Okey nenek aku ni suka sangat masak.. kalau boleh dari subuh sampai lah malam nak duduk kat dapur... masalhnya ialah kalau nenek sorang sorang kat dapur okeylah.. ni melibatkan aku kot... heheh... tapi.. aku sayang nenek aku.. mestilah malas malas pon aku tetap jadi asistant nenek yang setia..

Tapi selain dari msak, nenek suka sangat pergi pasar.. seratus lapan juta kali aku cakap kat nenek.. nek, kat Tesco kan... MACAM MACAM ADA.. lagi murah.. lagi dekat.. lagi selesa, lagi ada aircond. tapi seratus lapan juta kali jugaklah nenek beri alasan... katanya sayur tak segar lah,,, daging tak fresh lah.. yang aku tau.. tu semua alasan semata mata k.

Takpelah.. sayang nenek sangat sangat.. ikut jugaklah.. walaupun nenek kejut aku pagi pagi pada hari cutiku yang indah ...

Tapi ..... bila sampai kat pasar, aku nampak nenek happy sangat.. nenek jalan laju laju tinggalkan aku.. nenek siap tak kasi aku ikut.. nenek kata.. ko pergilah mana ko nak.. emm.. okeylah.. aku jalan jalan pergi tengok brooch  lah tudung lah... tapi bosan.. plus risaukan nenek..

Aku pergi cari nenek.... nampak nenek kat kedai daging.. aku nampak nenek sibuk nak bergaduh ngan orang jual daging... katanya daging tu mahal.. tapi nenek minta kurang dua posen.. apalah nenek ni.. dua posen pon nak minta kurang.. mintalah kurang singgit ke.. nenek nenek..

pastu bila nenek jalan.. semua orang panggil panggil nenek... suruh singgah kat gerai.. siap panggil nenek mak lah, mak aji lah, nenek lah.. cute je nenek senyum senyum,,, happy orang panggil panggil dia..

Dalam hati aku.. sebenarnya bukan apa yang ada kat pasar nenek suka sangat ke pasar.. tapi nenek rindukan suasana tu.. suasana meriah di pasar yang dah sebati dengan dirinya.. yelah dulu selalu je nenek ke pasar dengan arwah datuk.. nenek suka je bila nak tawar tawar walaupun dapat kurang seposen dua je.. nenek suka nak jumpa penjual penjual yang dah kenal nenek.. yang cam nenek..

aih... nenek nenek.. moga Allah panjangkan umur nenek ye....

Ni lah pasar besar melaka...

Nampak tak ... nenek tinggalkan aku..... lajunya jalan


tengok tu... belinya ikan bilis seringgit tapi aku duduk tunggu dia.. lima belas minit tunggu nenek  borak borak ngan kakak jual ikan masin....

kadang kadang kita rasa pelik jelik melihat perangai nenek atau mak kita yang dah tua merepek repek.. tapi.. mungkin itulah yang membahagiakan diorang.. nampak macam bosan je nak pergi pasar, tapi bila nampak muka nenek happy, cahaya kat mata nenek, aku rasa bangga sangat dapat bawa nenek ke sini...

macam diorang tengok kita main FB, mesti diorang rasa jelik dan menyampah tapi pasal diorang sayangkan kita, diorang biar je kita mengadap komputer satu hari suntuk sedangkan .. dalam hati mereka.. sunyi... nak berborak dengan kita....

aihh... sayangilah keluarga kita... sayangilah ibu, ayah, nenek dan atuk kita.. layanilah mereka sebaik mungkin sebelum mereka pejam mata..

kalu kita rasa bosan dengan perangai mereka,, jangan tunjuk.. cuba ingat masa kita kecil kecil dulu.. macam mana mereka melayan kita..

paling tidak cuba lah kita ingat balik iklan raya petronas..

Burung apa tu nak?
Burung murai bah
Burung apa ?
Burung murai bah..
Burung apa?

cuba klik sini... IKLAN SEDIH RAYA

Friday, July 12, 2013

kita boleh pilih

dalam hidup ni kita memang boleh pilih..
kita boleh pilih gembira dari pilih sedih
kita boleh pilih sihat dari sakit
kita boleh pilih bahagia dari pilih derita..
semua atas pilihan kita...
kita juga boleh pilih melupakan dari ingat kan...

tapi kalau sudah ditakdirkan kita mati ..
masih juga bole memilih... biarlah mati dalam iman...
kalau ditakdirkan kecewa......
pilihlah menangis dalam syukur bukan meratap kekesalan... insyallah..

Allah ni maha Adil...
memang dia dah tentukan takdir kita.. tapi kita masih diberi peluang memilih...

Thursday, July 11, 2013

rain and tears

Alhamdulillah... pagi pagi hujan..hujan rahmat namanya..

Di saat musim panas di bulan ramadhan ni.. tak sangka Allah turunkan hujan..

sejuk je pagi tadi... syukur Ya Allah di atas nikmatmu

Bila hujan macam ni.. teringat satu ketika.. dalam masa beberapa bulan yang lepas.. masa tu hujan setiap hari waktu petang... saya sangat suka.. sebab masa tu saya akan nangis puas puas sambil jalan baik atas rumah.. macam lirik lagu kat bawah ni.

Rain and Tears

rain and tears are the same
but in the sun
you've got to play the game

when you cry
in winter time
you can pretend
its nothing but the rain

how many tims ive seen
tears coming from ur eyes

rain and tears are the same
but in the sun
you ve got to play the game

give me an answer of love
oo ooo oh
i need an answer of love
oo oooo oh
rain and tears in the sun
but in your heart
you feel the rainbow waves

rain and tears
both i shun
for in my heart there i' ll never be a sun

rain and tars are the same
but in the sun
you ve got to play the game
game....

sedih kan lagu ni..
tapi sebenarnya rain and tears are not the same. sebab sampai atas adik saya mesti tanya...

ko nangis ke long....

Amarin Restaurant

kalau keluar dengan dr marina tak sah lah kan tak makan makan.. so hari ni kita menjamu selera di amarin Restaurant kat Mid Valley. nama pun Amarin kan... dah tentu makanan nya ala thai.. memang not bad. cuma satu je... kitorang konon nak try lah air baru ... namanya amarin lychee mint tak silap.. tapi mana tau rasanya macam air rumput... hehe.. tapi tu je lah.. yang lain semua ok.




               Dr Marina in the house... and wana yang bersinar.. shine bright like a diamond

                                                                           love in the air

                                                                       Si gedik