About Us

Tuesday, July 16, 2013

Cerita di sebalik Taddarus di Masjid KLCC dan Masjid Negara

saje nak kongsi cerita dengan korang..

tahun ni aku masuk taddarus.. Alhamdulillah... best sangat.. aku masuk kat masjid negara iaitu setiap malam ganjil pukul 11 hingga 12 malam, dan kat KLCC pula pukul 5.30 sampai 6.30 petang..

berlagak alim ke?? taklah.. terus terang aku cakap... aku bukannya terror sangat mengaji..yang kat masjid negara tu dengan tak malunya aku nak bagitau aku join group insentif.. tiap kali mengaji ada ustazah dengar... aku ni asyik kena lah tegur tajwid aku berterabur.. bukan tak belajar tapi sebab jarang mengaji... haih.. muhasabah muhasabah diri ain....

bila tengok makcik makcik tu mengaji aku malu sangat.. umur dah tua banyak tapi mengaji terror kot..
rasa rendah diri..

macam macam pengalaman yang aku dapat kutip sepanjang aku berkunjung ke rumah Allah ni.. emm.. terlupa nak bagitau yang aku berbuka di masjid KLCC, maklumlah.. seorang diri lah katakan... berbukalah ramai ramai kat masjid.. ada juga temannya kan..

lepas buka, aku akan buat terawih lapan rakaat... sebenarnya 20 rakaat tapi aku tak larat...
masa nak balik, nampak sorang nenek ni.. tanya dia nak pergi mana.. katanya nak ke train station..
rupanya nenek ni datang masjid naik bas dari dato keramat.. seorang balu..dan seorang diri..
malu aku.. aku ada kereta tapi pon kekadang malas..

lepastu aku nampak seorang perempuan ni.. tak kawin.. kakinya tempang... terhencut hencut naik ke masjid.
seorang kenalan beritahu aku.. katanya kaki dan tangannya cacat..
Subhanallah... kau beri dia cacat tapi kau beri dia kekuatan dan ketabahan.. malah dia lebih rajin ke masjid berbanding orang yang sempurna seperti kitakan.. mungkin dia banyak kekurangan di dunia, tapi dia ada Allah... amal ibadatnya lebih dari kita...insyallah ganjarannya nanti kat akhirat

sebenarnya .. ramai janda, balu, yang datang ke masjid.. terfikir aku.. ohh suamikah penghalang untuk melakukan ibadat?? hihi.. taklah... masa ada suami.. mungkin kita sibuk melayan diakan... makan minum nya.. chewah.. tapi lagi sweet kalau macam pasangan suami isteri yang aku nampak kat sini,, ramai juga yang berbuka di masjid sama sama, pastu sama sama tadaruss , pastu terawih sama sama.. yang ada anak pun bawa anak ke masjid.. masyallah dari kecil dah ajar ke masjid....

Buat sang suami, ajaklah isteri sama sama melakukan ibadah di masjid,
Buat sang isteri, jom ajak anak anak tu bisakan diri dengan masjid..
Buat yang belum kawin macam aku, jomlah kita tambahkan ilmu akhirat pulak...
(Sometimes aku pon paksa diri aku ni nak wat amal ibadat.. pasal aku percaya kata ustaz azhar idrus, paksa pasa lama lama ikhlaslah)

2 comments:

  1. Alhamdulillah...sekurang2nya bertadarus dapat gilap balik kemahiran membaca.

    ReplyDelete
  2. Hi Jun,

    Betul tu.. alhamdulillah... dapat blajar balik.. serius banyak salah

    ReplyDelete