About Us

Friday, May 4, 2012

Cinta Buat Emelda

Seronoknya tengok cerita Cinta Buat Emelda kat tonton. Huh… orang lain mesti kata saya ketinggalan kan?
Tulah.. nasib baik adik saya yang introduce drama ni. Dia kata.. best long.. best.. mesti wajib tengok..
Masa tu dalam hati terfikir alah.. ni mesti macam cerita Nora Elena yang dia suka tengok tu.. yang cerita pasal suami romatik gila yang macam tak masuk akal (ada ke  romantic guy macam tu eh?)
Btw, Sinopsis Cinta Buat Emelda mengisahkan Pasangan kembar bernama Emelda dan Emmira yang mempunyai personality yang berbeza. Emilda seorang anak yang baik dan manja manakala Emmira pula social dan ceria. Walaubagaimanapun mereka adalah pasangan twins yang sangat rapat. Kisah bermula apabila Emilda yang berada di Ireland telah terlanjur dengan pemuda bernama Ariff Fatah( handsomenya Fizo).. then, Emmira meninggal sebab sakit liver cancer. Emilda pula mengaku tu anak dia dan sanggup ditohmah oleh ramai pihak even adik nya sendiri.
Then, entah kenapa boleh pula terjumpa ngan Ariff Fatah yang kebetulan doctor kepada anak si Emilda. Then Ariff Fatah found out lak tu ialah anak dia dan nak kahwin dengan si Emilda. Then diorang kawin tanpa mengetahui Si Emilda bukanlah gadis yang pernah dia tiduri dulu. Happy ending atau tak? Belum saya ketahui sebab baru je tengok cerita ni sampai dia kawin.. Tapi standard drama macam ni mesti Happy ending kan…
Apa yang saya nak share ialah.. tauladan di sebalik cerita ni.
1)      Kita selalu menghukum seseorang tanpa kita ketahui kisah sebenar. (Contoh Emilda tu hanya tolong Emmira mengaku tu anak dia.. semua orang pun nak hukum dan hina dia.. sedangkan dia tak salah langsung)
2)      Kasih seorang ibu..hingga ke akhir hayat ( tak kisah lah anak tu dah lahirkan anak luar nikah ke.. jahat ke.. ibu tetap doakan yang terbaik unutk anak dia)
3)       Lelaki yang baik dan sebenar benar anak jantan ialah lelaki yang bertanggungjawab (Suka tengok Ariff Fatah rasa menyesal kerana merosakkan anak dara oang.. hidupnya tak tenang sampailah dia dapat bertanggungjawab kat Emilda) seriously susahnya nak dapat lelaki watak novel macam ni… Muslim Malay Guy … pandai je buat tapi tak pandai bertanggungjawab.. selalu je salahkan perempuan yang murah.. tapi.. bukanke u all adalah seorang pemimpin keluarga.. sepatutnya melindungi.. emm.. I mean kalau dah nafsu tak boleh nak kawal… dan dah terlanjur… oklah.. fahamlah sebab girl sekarang pun semakin sexy..they all pun salah. tapi kenapa u all memang takda sifat tanngungjawab ye? Bacul ke takda telur? Sorry.. massage ni just for lelaki bacul je.. I know ramai je lelaki yang baik baik.. Alhamdulillah
4)      Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.. dan sebagai Umat , kita memang tak dapat lari dari apa yang telah ditentukannya.. jadi Doalah….
5)      Kalau dah takda jodoh, berkawan samapai sepuluh tahun pun tak bersatu.. tapi kalau dah jodoh… dah berpisah lama pun boleh bersatu.. semuanya kehendak Allah.. Masyallah
6)      Air dicincang takkan putus.. Kita kenalah sellau support ahli keluarga kita kalau ditimpa musibah… memanglah kita tak boleh nak tolong betulkan keadaan tapi.. kehadiran kita sudah pasti memeberi mereka kekuatan dalaman dan menjadikan mereka lebih tabah…
7)      Dan paling suka saya tengok watak Aida Khalida(tak realize pun aida Rahim dah jadi Aida Khalida). Takpelah yang penting watak dia sebagai seorang ibu, memanglah sangat WOW… patut dijadikan tauladan buat ibu ibu di luar sana.. Bukanlah nak kata Ibu  ibu semua bukan ibu yang baik tapi.. tak salah kan ambil teladan yang baik walaupun dari drama dan filem? I wish I can be like her …..one day….  J





4 comments:

  1. tak berkesempatan nak tgk citer ni....

    ReplyDelete
  2. huhuhu... aku lagi ah tak tahu psl citer ni...

    ReplyDelete
  3. Cinta Buat Emelda!! Wuwuww best sangat :D

    ReplyDelete
  4. Aiyoo, crita pasal cinta ni agak kureng skit nak tgok..huhu ^_^

    ReplyDelete