Tuesday, May 15, 2012

Saya ada Breast Lump

Today saya MC. Satu minggu tau.. sebab baru je buat biopsi iatu nak remove lump dari breast saya. Emm.. sebut pasal breast memang ramai yang malu nak sebut atau cerita, lebih lebih lagi saya memang belum kahwin dan sepatutnya malu unutk cerita tapi, rasanya sebagai wanita yang sayangkan kaum wanita lain... saya nak ingatkan semua....... semua tau... mesti selalu check breast tu... Dulu saya pernah buat entry pasal officemate saya yang kena breast cancer.. seriously sekarang dia memang sedang depression. Breast dia dah buang sebelah tapi kena infection lah pulak... sangat kesian.. Hari tu dia datang kerja rambut pun dah gugur gugur...

Ok .. berbalik pada kisah lump in my breast, actually breast lump ada beberapa jenis.. Yang paling common ialah fibroadenomas. this lump are non-cancerous. Tapi saya pulak ialah Intraductal pappilomas. Ni pulak bila saya baca, memang ada lah menakutkan diri sendiri. sebab ada doctor berpendapat ni memang takda kena mengena dengan cancer but ada pendapat mengatakan this is early stage of cancer. Dunno which one is true but for my safety, I dah pun buang. Cost is about RM 4500 dengan Doctor patricia Gomez, Pantai Bangsar Hospital

Doctor Pat memang terbaik.. I sangat suka dia. Ingat lepas dah sembuh ni nak bagi something tanda appreciate kat dia.. Tapi nak bagi apa ye? any idea ?

Oklah.. enough for today.. wanna have a rest.. Rasa sengal bila gerak..

Ladies, Please have a regular breast check up k.... Dont be too late because any type of lump it can cause a cancer kalau tak buang..OK take care ya...

2 comments:

  1. semoga cepat sembuh ye..bykkan bersabar...ini semua ujian dan kifarah..sakit itu pengampunan dosa2 yg lalu..be strong ye

    ReplyDelete
  2. Kumbang Jingga: thanks sesangat :)

    ReplyDelete