Tuesday, May 29, 2012

5 Vitamin Untuk kulit cantik

Tau tak kulit yang sihat perlulah dijaga dari dalam. Kita selalu sibuk nak cari krim kecantikan ataupun pencuci muka yang terbaik malah harganya sampai ratusan ringgit demi mendapatkan hasil yang terbaik …. Tapi kadang kadang kita terlupa yang pemakanan adalah paling penting dalam menjaga kesihatan kulit kita.. Selain dari perlu minum air mineral dengan jumlah yang banyak, kita juga need some vitamins yang boleh membantu kita mendapatkan kulit yang halus mulus J




1)      Vitamin A
Ia sangat diperlukan untuk meperbaiki tisu kulit dan sangat penting unutk kulit yang sihat… sekiranya kita kurang vitamin A, selalunya kulit akan menjadi kering dan mengelupas. Kat mana pula nak dapat Vitamin A ni? Kalau tak nak ambil dalam bentuk kapsul, kita juga boleh dapat dari keledek, carrot atau dari sayur yang berdaun. Ada juga kajian dari American Academy of Dermatology kata, kalau guna lotion yang mengandungi Vitamin A boleh tolong control jerawat, kurangkan garisan halur dan juga kedutan kedutan .

2)      Vitamin  B Complex

Ia boleh didapati dari oat, beras, telur dan juga buah pisang . Kalau kurang Vitamin B, boleh buat rambut kita gugur dan penyakit kulit yang bernama dermatitis. Vitamin B Complex ni mengandungi biotin yang sangta diperlukan oleh kuku, sel rambut dan kulit. Kalau nak kulit glowing, kita kena lah ambil Vitamin B complex

3)      Vitamin C

Ni vitamin sangat popular unutk kecantikan kulit. Yelah kalau tak,, takkan sampai ada yang pergi inject Vitamin C kat muka kan? Ia boleh didapati dari bua buahn citrus macam orange, lemon , juga sayuran hijau dan kobis bunga. Selain ianya sangat  bagus dalam melawan selsema, ia juga boleh digunakan untuk kesihatan kulit kerana Vitamin C membantu membina collagen dalam kulit. Ia juga boleh menolong mengurangkan kedutan, dan juga improve our skin texture . One of my friend also said that she believe her skin sangat fair because she consume Vitamin C everyday since middle school lagi.

4)      Vitamin E

Kalau ada scar, kulit kasar atau pun mengalami kekeringan kulitambil lah Vitamin E. kalau nak kulit lembut, supple cuba makan lebih banyak kekacang, olives dan juga bayam. Selain dari melembutkan kulit wajah, Vitamin E juga boleh menguatkan rambut.

5)      Vitamin K

Ni yang best ni.. sesaiapa yanga ada dark circles kat bawah mata, ataupun lebam lebam kat badan kenalah ambil Vitamin K.  Boleh didapati dari sayur hijau. Ekceli sayur hijau ni memang banyak vitamin kan? So makan sayur hijau memang boleh dapat beberapa vitamin sekaligus. So mulai sekarang kena lah makan sayur tiap tiap hari k. Kalau nak cantik lah                                                                                                                                                                                                                                                                    

2 comments:

Julie M Gumpil said...

yup.. sgt setuju dgn ni...
Nanti drop by kat blog kite ya.. tq...

masturah iliyes said...

Thank for the info .. Sangat berguna