About Us

Friday, April 8, 2011

Petua menghilangkan mengantuk ketika memandu

Sekarang ni memang banyak kes kes kemalangan yang kadang kadang membawa maut. Yang terbaru aku dengar pagi tadi. Kemalangan di Mex Highway di mana kereta terbabas dan terbakar telah membawa maut kepada pemandunya. Aku yang dengar seram seram sejuk pasal aku pun selalu lalu situ dan aku rasa dah banyak kali kes terbabas di Highway Mex tu. Aku pun kalau lalu situ selalu gak bawa laju laju ..highway tu memang tak banyak kereta kalau lalu pagi pagi.
Kalau nak tau berita selanjutnya tentang kemalangan tu sila klik sini: KEMALANGAN MEX HIGHWAY
Btw, kat bawah ni ada satu petua menghilangkan mengantuk semasa memandu yang aku dapati dari seorang kawan. Ye, selain memandu secara laju dan merbahaya mengantuk juga adalah salah satu punca yang menyumbang kepada kemalangan . Jadi samalh samalah kita amalkna dan berhati hati di jalan raya

LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..."
(maknanya: [DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR")
Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kemalangan adalah
dengan membaca Ayat Qursi 3x sebelum memasukkan gear pertama mahu
memulakan perjalanan anda ditambah dengan ayat
"BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA' WAHUWASSAMIUN 'ALIIMM" 3X.
SELAMAT MENCUBA !! SEBARKAN KPD RAKAN2 ANDA UNTUK MANAFAAT BERSAMA
.




Kesemua Petua di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku petua  mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan petua i anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.


 

5 comments:

  1. first time dgr petua nih...mmg masih cetek ilmuku...huhu T_T


    thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  2. manung: sama sama lah ye kita amlkan

    ReplyDelete
  3. bagus2. saya memang selalu sangat mengantuk time driving.
    nak share ye.
    tq

    ReplyDelete

  4. TQ kerana share doa yang boleh diamalkan oleh para pemandu yang mengantuk ketika memandu. Untuk mencegah mengantuk kita juga digalakkan untuk mendapat rehat yang mencukupi sebelum memulakan perjalanan dan merancang masa perjalanan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama lah kita berkongsi ilmu yang ada... :)

      Delete