Saturday, April 30, 2011

KALAU NAK TAMBAH DOSA, BAIK TAK PAYAH ....

Kalau kita tak mampu atau kita tak serius pelihara haiwan.... please.. jangan bela ! ingat... JANGAN BELA !! Lebih baik biarkan mereka bebas di luar dan pandai menjaga diri sendiri dari kita seksa dia dengan ketidakprihatinan kita.

 Aku tak kata aku perfect sangat menjaga kucing kucing aku. Tapi sebelum aku membuat keputusan unutk membela mereka, aku dah fikir masak masak dulu samada aku mampu atau tak unutk membela mereka. sanggup kah aku mengeluarkan duit andai mereka sakit, malah menyediakan makan minum dan tempat tinggal yang sempurna. Bukan mudah ye untuk membela binatang. Silap silap bukan dapat pahala, malah berdosa kerana menyeksa mereka.Kerana kucing kalau kita dah bela, dia akan jadi manja dan akan berharap kat kita je...dan tak tau nak urus diri sendiri..

Tetiba lak emosioanal... bukan apa peristiwa sabtu lepas benar benar menyentuh hati aku.Masa tu aku ngan adik aku actually nak bawa kucing kucing kitorang gi vaksin. Tiba tiba bau busuk yang menyengat hidung seolah olah bangkai memang meloyakan tekak.. rupa rupanya kat salah satu bilik tu ada seekor kucing yang dah merengkok kesakitan... bunyi nafasnnya seolah olah nazak. Badannya separuh dah membusuk menampakkan isi perutnya.. Memang sedih.. Aku masa tu tertanya tanya jugak penyakit apakah yang dihidapi oleh kucing ni... memang aku kasihan pada tuannya.. tapi bila aku tahu kebenarannya aku sangat sangat sakit hati. Rupa rupanya kucing tu luka akibat bergaduh. tak taulah gaduh dengan apa,tapi memang badannya separuh hilang. Dan kucing tu dah merana hampir seminggu lamanya. Alasannya sebab ingat kan kucing tu boleh baik sendiri dan tak nak lah membazir duit hantar gi klinik. Tapi bila dah bubuh ubat gamat tak baik baik, dan daging tu dah berbau baru teringat nak hantar klinik.. ADOIIII.....
KALAU TAK PRIHATIN... TAK PAYAH BELA.... BUAT TAMBAH DOSA...


Ni gambar kucing tu.





Wednesday, April 27, 2011

Petua kecantikan ... Khas untuk wanita

PETUA-PETUA DARI PN. YASMIN SIDDIK PERUNDING
KECANTIKAN DARI POSITIVE GROOMING

1. Bangun pagi jam 5.30 pagi, jangan terus bangun, tetapi mengiring ke
kiri/kanan dan tekan tapak tangan ke tilam (jika mengiring ke kanan tekan
tapak tangan kiri, begitulah sebaliknya) dan bangun
perlahan-lahan.Lunjurkan kaki dan bongkok ke depan dan cuba capai jari kaki
dengan menghulurkan tangan. Buat beberapa senaman ringan
seperti yang diajar oleh beliau.

2. Minum segelas air masak dan baca Al-Fatihah dahulu dan minum.Selepas
mandi dan Solat Subuh, minum segelas lagi dan baca Al-Fatihah dahulu
sebelum minum dan sebelum pergi kerja (minum 3 gelas sebelah pagi?
Insyallah, puan-puan akan mendapat merasa segar dan bertenaga.

3. Bagi wanita yang berumur 35 tahun ke atas, selepas mencuci muka dan
memakai toner, sebelum memakai pelambab, sapukan SERUM dahulu supaya
liang-liang roma tidak terbuka luas. Apabila makan, makan satu senduk nasi
sahaja dan lebihkan sayur-sayuran hijau.

4. Semasa Period, hari pertama hingga kedua mandi dengan air suam dan minum
air suam. Sepanjang Period, jangan minum air bergas, kopi, nescafe,teh dan
jangan makan benda-benda sejuk seperti:
Kekacang, sayur menjalar, kobis, terung, taugeh, peria, bayam,
kangkong,makanan laut, Bawal Hitam, Ikan Kembong, Ikan Terubuk.

5. Jika perut berasa lapar, makan buah-buah yang manis.
6. Dalam seminggu makan ayam/daging, 2 kali sahaja, lebihkan makan ikan.

7 Amalkan MANDI SUSU, caranya :
· Beli susu segar dalam kotak (RM1.10)
· Sapu susu seluruh muka dan badan
· Biarkan kering
· Bilas dengan sabun dan air.
( Mandi susu boleh memutihkan dan menghaluskan kulit)

8. Seminggu sekali / Selepas Haid, MANDI REMPAH
· Halb
· Jintan Manis )
· Jintan Putih )
· Kulit Kayu Manis ) Rebus dan tapis, campur air suam. Hampasnya
· Bunga Cengkil ) lumur pada badan dan airnya mandi pada bilasan
· Serai wangi ) terakhir.
· Daun Pandan )

9. MANDI BUNGA (Pada bila-bila masa)
· Bunga Ros 3 kuntum )
· Bunga Melor 3 kuntum ) Campur ke dalam air dan mandi pada
· Daun Pandan ) bilasan terakhir
· Serai wangi )

10. RAWATAN RAMBUT
* Sapu santan di kepala dan bungkus dengan tuala selama 20 minit. Jika
rambut berminyak, campurkan santan dengan limau nipis / asam jawa.

* Rawatan panas untuk rambut :
* Sapu minyak kelapa pada rambut. Celup tuala ke dalam air panas dan
bungkus kepala selama 10 minit.
Untuk mewarnakan rambut, gunakan Inai serbuk, campurkan teh satu
sudu(jika inginkan rambut merah) dan campurkan kopi satu sudu (jika
inginkan rambut hitam). Bancuh dengan air panas. Bila telah sejuk pecahkan
telur 1 biji dan kacau rata sebelum disapu ke rambut. Biarkan
sekurang-kurangnya 4 jam untuk hasil yang memuaskan.


11. RAWATAN DI TENGKUK, BAWAH KETIAK, BELAKANG LUTUT,CELAH KELANGKANG DSB.
Susu segar ( satu kotak) campur dengan badam / Oat dan gosok di
tempat-tempat tersebut setiap hari.


12. VITAMIN..
Ambil :
· EPO (Evening Primrose Oil). Boleh dibeli di farmasi
. Vitamin E
· Vitamin C
· Iron (Jika ada darah tinggi tidak
digalakkan).
( Makan vitamin selepas makan)


RESEPI UNTUK KESIHATAN
Carrot
Sandwich
· Rebus carrot, lenyekkan.
· Sapu sedikit mayonis dan carrot yang telah dilenyek pada roti.

Salad Sandwich
· Salad (Potong kecil-kecil)
· Sedikit mayonis
· Timun yang dihiris nipis
· Telor rebus

amalkan&InsyaAllah anda akan menjadi cantik sebagaimana cantiknya
PUTERI GUNUNG LEDANG

Kesemua Petua di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku petua  mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan petua i anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Resipi Ikan Masak Merah

Bahan-Bahan: 4 ekor ikan cencaru (disiang & dibiarkan)
2 camca air asam jawa
2 cawan air
1 camca garam
3 camca minyak makan
13 cm serai (dititik)
2 labu bawang besar (dihiris bulat-bulat)
30 ml puri tomato ]
1 ½ cawan air
Garam secukup rasa
Cara: Pertasakan ikan dalam larutan asam jawa selama 10-15 minit.Toskan. Pijarkan minyak atas api yang sederhana.Tumiskan bahan tumbuk & serai hingga keluar minyak. Masukkan bawang besar & masaklah hingga ia layu. masukkan puri tomato & 1 cawan air,kacau rata-rata masak hingga mendidih,kemudian kecilkan api & didihkan perlahan-lahan hingga minyak timbul. Masukkan ikan & masaklah selama 5 minit. Balikkan ikan & masak terus hingga hampir empuk ikannya. Masukkan air asam jawa & garam perlahan-lahan.Masukkan air selebihnya jika masakkan itu terlalu kering. Masaklah hingga ikan cukup empok & isikan ke dalam mangkuk.Hiaskan mengikut suka. Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi putih.
Cadangan Hidangan: Untuk 4 orang saja
Sumber: Zuraimah Mat Jim

Kesemua Resipi di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku resipi mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan resipi anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Ikan Masak Masam Manis



Bahan-Bahan: 1 ekor ikan bawal / kerapu yang kecil
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih.

Sos:
2 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos cili
1 sudu kecil cuka
¼ sudu kecil tepung ubi
Gula, garam & lada sulah (secukup rasa)
4 sudu besar air Hiasannya:
¼ biji timun
1 biji tomato
1 biji cili merah
2 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
4 sudu besar minyak

Cara: Sediakan ikan. Bersihkan ikan bawal tetapi jangan memotong ekor & siripnya terlalu pendek. Perasakan dengan garam. Sediakan sayur-sayuran. Kupas bawang merah, bawang putih, buangkan biji cili merah & basuhkan dengan bahan-bahan untuk dihias. Cincang bawang merah & bawang putih. Potong timun, hiris tomato, mayang cili, daun bawang & petik daun ketumbar untuk hiasan. Sediakan sos. Campur semua bahan sos dengan 4 sudu besar air di dalam mangkuk. Memasak ikan masam manis. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan hingga berwarna kuning di kedua-dua belahnya. Tus & letakkan dalam pinggan bujur. Tuang minyak daripada kuali. Gorengkan bawang merah & bawang putih dalam minyak yang lebih itu. Tuang ke dalamnya adunan sos & masak hingga pekat. Perasakan secukupnya. Tuang dengan cermat ke atas ikan goreng. Hiaskan dengan timun & tomato yang telah hiris di keliling ikan serta bahan-bahan yang dimayang di atas ikan itu.

Sumber: Mesra.net

Kesemua Resipi di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku resipi mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan resipi anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Tuesday, April 26, 2011

Baca Al-Quran online

Assalamualaikum...

Sahabatku, aku baru jumpa satu link di mana kita dapat membaca AlQuran secara online. aku sangta teruja kerana ianya sangta sangat mudah digunakan malah sangaat menyeronokkan di mana, dapat menukar back ground nya, boleh pilih Al quran yang ingin kita gunakan, samada yang mempunya maksdu atau pun tidak. Kalau sesiapa yang tak tahu membaca AlQuran juga berpeluang membacanya kerana terdapat juga Al-Quran di dalam rumi. Dan buat aku yang tak berapa pandai Tajwid, alhamdulillah akan ku pilih AlQuran yang ada memberi aku petunjuk tajwid. Alhamdulillah..Kepada sesiap yang berminat,,
slia klik link ini : MARI KITA BACA AL QURAN

Sinar Cahaya Ayat Kursi

Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas
pintu rumah.
Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami
terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap
kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah
sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan
lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,
  Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia
 akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
 Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu,
Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
 setiap perbuatan orang yang benar,  pahala nabi2, serta Allah melimpahkan
rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka
Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
 memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT
akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang
yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan
niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,
 'Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...'

63 Petua Bahagia oleh Datuk Dr Fadzilah Kamsah

Lihat gambar kucing kucing yang aku ambil dari Misz Google ni.. Apa yang korang boleh tafsirkan dari melihat wajah wajah comel ini? BAHAGIA.....Iye.. itulah yang paling tepat dapat aku katakan.... Sedangkan kucing pun menikmati kebahagiaan.. apatah lagi kita ni yang mempunyai akal fikiran yang Allah SWT berikan agar kita dapat berfikir dan menilai mana yang baik dan yang buruk...




Sesungguhnya tanpa sebuah persefahamn mahupun pengertian antara sepsang kekasih ataupun suami isteri, memang susah untuk kita melayari sesebuah rumah tangga mahupun percintaan dan sukarlah untuk kita mengecapi kebahagiaan yang menjadi idaman setiap pasangan bercinta.

Di dalam melayari bahtera perkahwinan, sememangnya banyak dugaan yang harus kita tempuh , namun jika kita sabar, tabah mengahadapinya pasti kebahagiaan itu milik bersama..

Di sini, ingin aku kongsikan 63 petua oleh Pakar Motivasi kita Datuk Dr Fadzilah Kamsah yang aku rasa dapat memabntu semua pasangan yang sudah berkahwin mahupun yang baru ingin mendirikan rumah tangga.. Insyallah..


1. Doa yang berterusan.

2. Patuh ajaran agama.

3. Murah dengan pujian.

4. Murah dengan khidmat.

5. Murah dengan belaian kasih sayang.

6. Murah dengan sentuhan.

7. Mencari kebaikan pasangan.

8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.

9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.

10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.

11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.

12. Berfikiran terbuka - boleh tegur menegur.

13. Berani mengambil risiko emosi - tegur/perubahan/berpisah sementara.

14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.

15. Tolak-ansur.

16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.

17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.

18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.

19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.

20. Sanggup berkorban buat pasangan.

21. Menghormati pasangan.

22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.

23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.

24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.

25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.

26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.

27. Meletakkan hak kepada pasangan.

28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.

29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.

30. Mengawal marah. Buat perjanjian.

31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.

32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.

33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.

34. Memahami peranan ‘pasangan’.

35. Hubungan perasaan sesama pasangan.

36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.

37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.

38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.

39. Tujuh kali puji dan satu teguran.

40. Sebut ‘I love you’ sepanjang masa.

41. Banyakkan bergurau dan bermesra.

42. Sentiasa berterus terang.

43. Beri masa untuk perubahan berlaku - sabar.

44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.

45. Elakkan salah pasangan.

46. Cari titik pertemuan.

47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.

48. Lebih banyak memberi daripada menerima.

49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.

50. Sentiasa bersemangat - bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.

51. Seimbangkan hubungan dari segi:

(a) Mental, pendidikan dan ilmu

(b) Emosi

(c) Fizikal dan ekonomi

(d) Sosial

(e) Spiritual

52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).

53. Tidak terlalu mengongkong.

54. Tidak bertindak bersendirian.

55. Memberi peluang untuk berbeza:

(a) Pendapat atau pandangan

(b) Hobi

(c) Kegemaran

(d) Makanan

(e) Cita rasa

(f) Warna pilihan dan pelbagai

56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.

57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.

58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).

59. Tidak meminta yang bukan-bukan.

60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.

61. Mencari kelainan dan perubahan positif.

62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.

63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t.

Monday, April 25, 2011

Petua Mengharumkan Badan

Pernah tak ada sesiapa bagitau korang yang ketiak korang busuk atau badan berbau? aku sangat pasti tidak kan? Sebab memang dah jadi lumrah Orang kita yang sangat menjaga hati.. Dan kadang kadang kita sendiri juga, pun tak boleh menerima kritikan.. lebih lebih lagi bila melibatkan peribadi . Untuk megelakkan kita menjadi bahan umpatan atau menjadi pencemar udara, lebih baiklah kita amalkan beberapa petua di bawah ni, agar dapat mengahrumkan badan. Tapi sebelum tu, macam mana ye kita nak tau ketiak kita ni berbau atau tidak ye? Yelah perasan tak korang , kalau ada lah orang yang ketiak dia berbau tu, dia macam takder perasaan jekan.. relax je.. walaupun kita kat sebelah dah nak  termuntah dan nasib baik tak gugur bulu hidung  ni bau ketiak dia yang ashem dan kadang kadang pahit tu...

Kalau korang nak pastikan yang ketiak korang ni berbau ke tak, cuba korang gunakan belakang tapak tangan tu dan gosokkan ke ketiak korang.. pastu korang bau.. busuk tak?? kalau tak pasti, korang cuba pulak hulurkan tangan korang tu kat kawan sebelah tanpa memeritahu yang korang baru gosok ketiak korang (demi mendapatkan jawapan ikhlas lah).... Setelah mendapatkan jawapannya, samada busuk atau tak, bolehlah cuba amalkan petua di bawah ni. kalau ketiak wangi pun boleh juga try, mana tau lepas amalkan petua di bawah, korang lebih harum dan di sayangi  pakwe suami.

Petua pertama :

Bahan bahan:
Daun Pandan - 10 hingga 20 helai
Air secukup rasa

cara cara:

Kisar daun pandan tu dan tapis air nya. Setiap kali nak mandi, campurkan sedikit air biasa.. Masa mandi tu gosok gosokkan lah sikit ketiak tu.Boleh di amalkan seminggu dua kali.

Petua kedua:

Bahan bahan:

Kulit buah oran

Cara cara

Masukkan kulit buah oren yang telah di cincang halus halus ke dalam semangkuk air panas mendidih.Biarkan sehingga ia menjadi kuning dan sedikit berminyak. Kemudian gunakan air limau itu unutk sapu ke suluruh badan selepas mandi.

Petua ketiga:

kalau takder masa nak buat petua pertama dan petua kedua, korang amalkan lah satu petua turun temurun ni. Setiap kali korang mandi, gosok lah ketiak korang dengan belakang tapak tangan sambil berselawat. Insyallah... pasti mujarab dan amat mudah di lakukan.....


Notakaki: serius korang kena buat sebab tau tak impak badan berbau ni kat orang sebelah? owh... rasanya mahu pitam satu hari.. hilang mood dan tak lalu nak makan. bukan kutuk tapi nilah kenyataannya.. lagipun, bukan kah elok kita menjaga kebersihan diri.


Kesemua Petua di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku petua  mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan petua i anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Friday, April 22, 2011

Misteri Tahun 2011

Hi … U all tau tak tahun ni kita akan alami empat tarikh yang sangat luar biasa… 

 1/1/11   1/11/11   11/1/11  11/11/11

Special kan??… tapi ada lagi……Cuba pulak korang tambahkan umur korang tahun ni dengan tahun korang lahir .. wah… pasti akan dapat jumlahnya 111..semuanya berkaitan satu. jadi tahun ni lelaki jangan kawin lebih dari satu ye...


Contoh : Usop Wilcha lahir tahun 1980. Dan tahun ni dia akan berumur 31 tahun. So tambahkan
80 + 31 + 111
Wow.. its really amazing… Don’t u think so??
Eh eh eh… tunggu… ada lagi…

This year October will have 5 Sundays, 5 Mondays and 5 Saturdays.
And this is happens only every 823 years


 

Petua Melembut Dan Melicinkan Kulit

Salam.. hari ni aku nak berkongsi petua melembut dan melicinkan kulit... wah wah wah.. lepas ni, pasti kulitmu lembut bak sutera, licin bak pauh di layang (betul ke ayat nieh.. sorry tak terror lah peribahasa ni) .. btw.. apa yang anda perlukan hanyalah.....

1) air.. kalau boleh air yang bersih(aku guna air tapis..confirm bersih)
 2) Honey(madu) tak kisah lah madu khaula ke, madu giant ke.. madu asli hutan ke... asalkan madu
 3) dan ini lah bahan utamanya sedikit susu tepung (apa brand pon ok)

Memula ambil sedikit susu tepung. Campurkan dengan sedkit air, kacau dan bila sudah sebati, masukkan pula sedikit madu.Kacau sehingga sebati... Kalau boleh biar pekat sedikit. Pastu lumurkan lah ke seluruh muka dan kalau rasa rasa nak lumur satu badan pun ok jugak...Pastu biarkan lah sehingga sepuluh hingga dua puluh minit. Jangan lama sangat .. takut kena hurung lak dengan semut....hehehe...
Setelah agak agak dah meresap tu, basuhlah dengan air suam dan selawat ke atas nabi tiga kali.... Amalkanlah seminggu satu atau dua kali. Insyallah Pasti kulit anda kan jadi macam ni:





Putih, bersih (memang lah nama pon orang putih)


Dan terimkasih Misz Google for the photos(nak letak muka sendiri takut lak orang kata petua ni tipu... hehe

Kesemua Petua di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku petua  mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan petua i anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Thursday, April 21, 2011

Energizer Media Release on the refunding of fees and prizes.


Hah! Energizer has just uploaded their media release to all participated runners. You can read the media release below. I am now awaiting what is due to me and I believe many runners will feel and think the same as I do. Lastly, thumbs up to Energizer for taking full responsibility of the race and cleaning up the mess Expose Media did!

Resipi Mee Kari


Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.
.

Kesemua Resipi di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku resipi mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan resipi anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Wednesday, April 20, 2011

Apple sues Samsung over Galaxy products



Apple recently sued Samsung Electronics, a South Korean firm's Galaxy mobile phones and tablets claiming that it copies the iPhone and iPad "slavishly".

In recent times, Samsung has become a major player and fierce competitor to Apple with its release of Samsung Galaxy mobile phones and also Samsung Galaxy Tab. Apple claim against Samsung's design features such as the screen icons. The lawsuit alleges that Samsung violated Apple's patents and trademarks. Samsung Galaxy products uses Google Inc's Android operating system, which directly competes with Apple's mobile software. Samsung said that it would respond to the legal action "through appropriate legal measures to protect our intellectual property."

Currently Samsung is on a fierce competition with Apple in the tablet market. To competitively compete with Apple, Samsung redesigned its new 10.1-inch tablet, first introduced in February, to make it the thinnest in the category after Apple set the trend with its iPad 2.

Tuesday, April 19, 2011

Energizer & Expose Media apologized for the race nightmare.

Energizer Malaysia and Expose Media released their public apology over facebook to the runners. Well, all they can do now is to have damage control. Energizer will refund the full registration fees to all the registered runners. As for Expose Media (the event company for the Energizer Night Race 2011), they will distribute the certificates, medals, finisher's T-shirt, headlights and complimentary gifts to every registered participants. It seems like everyone is a winner for that day even though the runners completed the race or not.

The organisers are currently being swamp by massive public grouses and to make matter worst, the race did not get the approval from the Sports Commissioner's office and they could face a hefty fine of up to RM5,000 or even a jail term for breaching the Sports Development Act 1997. Expose Media refuted that the race was a "fun run" and does not require a sanction from the Sports Commissioner's office. Well, to me it's an official race event and not a "fun run". There are qualifying time, prize money, medals and participation fees.

Well, I hope that the organisers will not shortchange us (the runners) in any way. Let's wait for 21 April to see how we can collect our prizes from Expose Media and 22 April on how Energizer is going to refund the participation fees. You can read the apology letters below.






Sunday, April 17, 2011

Boycott Energizer Night Race!

On April 16 2011, Energizer organised the Energizer Night Race 2011 at Sepang F1 circuit with 10,000 runners participating in this event. I was excited to enter the run and i registered for the 11km run with my bunch of friends. My excitement for the race died and was replaced with disappointment and fuming hot!




The free shuttle bus from KL Sentral to Sepang was no where to been seen which is either never turn up or super late. My friends and i eventually car pooled to the event and we paid the exorbitant parking rate of RM10!!

We were there 45 minutes before our 11km race flag off which was at 8:15pm and we headed down to collect our headlights. The track was dark and we needed the headlights but to find out that it was out of stock! The organiser promised that each of us are entitled to a headlight and there is no stock? That's crazy! Fine, so we ran in the dark without any headlights. During the race, there weren't enough race marshalls guiding the runners; made worst with poor signage to guide us during the course of the race. We all ran like headless chicken. There was only 1 water station to be shared by thousands of people causing a massive jam at the station!

I saw many runners cheated during the race as the race wasn't manned properly. Some of the runners didn't even complete the race and headed to the pitstop to collect the goodie bag. The organiser didn't even monitor the race and couldn't track who finished the race within the time frame. Anyway, I continued my run and finished my race within the qualifying time and I went to collect my goodie bag. The queue for the goodie bag was so long that I waited 1 1/2 hours to collect my prize. I was disappointed that the organiser didn't even manage well the prize distribution. There was a riot whereby runners looted the pitstop and the goodie bags were thrown out to the runners like a night market. The organisers failed the crowd control and eventually they closed the shutter at the pitstop and force us to disperse. Thousands of runners left home empty handed without their finisher medal, certificate, t-shirt, headlamps and goodie bag. To make matter worst, runners are forced to use the "death tunnel" where we're cramped like the Nazi's gas chamber to get to the other side of the grandstand. It's suffocating and some of girls are seen gasping for air!

This will be the first and last time I will join any run organise by Energizer and forewarn you readers not to join their race as it is a total rip-off!

Thursday, April 14, 2011

Kasih Si Ibu Kucing

Sebulan yang lepas, aku on the way back nak naik ke rumah aku kat tingkat lima...
Tiba tiba aku ternampak seekor ibu kucing yang baru je lepas melahirkan anak anak nya yang sangat comel.
Masa tu aku lihat dia mengiau ngiau di depan salah satu rumah jiran aku ini. aku tak faham memula kenapa mesti dia mengiau ngiau sebegitu rupa... pastu aku perhati kan je.. dan tetiba aku lihat dia gonggong anak nya satu persatu sambil mengiau di depan rumah jiran aku ni... Masa tu pada pemikiran aku mesti si kelabu ni , nak panggil tuan dia dan nak bagitau yang dia dah pon selamat melahirkan anak... aku pun ketuk lah rumah jiran aku ini.. Rupanya jiran aku adalah seorang jejaka.

Aku pun ketuklah pintu:
Tuk Tuk Tuk

Jiran : ye?
Aku: kucing awak beranak. ada kat depan ni .. ni anak anak dia...
Jiran: EEEEEEEEEEEiiiiiiii.. saya takut darah. saya nampak dia beranak berdarah darah.. saya nak keluar pon geli
Aku: Ohh.. tak pelah


Lorr.. bukan dia punya kucing?? Emm Maybe dia selalu bagi kucing ni makan kot.. tu pasal lah kucing ni balik ke rumah ni.. dia dah anggap jejaka ni tuan dia... kesian si kelabu ni.. masa tu kelabu tu, mengharap sangat dapat masuk rumah tu.. Dalam hati aku kata ni mesti first baby kan..

Lalu aku pun naik dan ambillah kotak... aku masukkan anak anak dia dan dia sekali.. dia nampak happy sangat dan pandang je aku masa tu. mesti dia kata thanks kan ?

Entahlah. yang aku tau seminggu kemudian dia dan anak anak nya serta kotak tu pun hilang.... Maybe ada orang tak suka kot lalu bawa dia ke tempat lain.. sedih jugak aku.. yelah nak lah tengok anak anak nya membesar..

Tapi tiap tiap hari setiap kali aku balik keje mesti aku tercari cari si kelabu ni.... hinggalah tadi... aku nampak dia dan anak anaknya di depan rumah jiran aku tu..berkenan tul dia ngan rumah jiran aku ni( mesti dia tak keluar rumah lagi kan)

 Tengok tu.. dia bangga dengan anak anak yang baru di lahirkan ni
 lagi aku tengok, lagi dia tunjuk kasih sayang dia depan aku... terasa lak aku nak ada anak.. hihihi


Dia pandang je aku... sebelum aku pergi... Apa yang aku kagum, ialah kasih sayang dia.. demi selamatkan anak anak dia, dia sanggup mengiau ngiau depan rumah orang minta pertolongan ... dan mengonggong anak nya satu persatu.. kalau sesiapa tengok pun pasti akan sedih dan sayu... tu lah kasih seorang ibu.. tak kisahlah ibu kepada manusia ataupun haiwan...

Wednesday, April 13, 2011

Cuba Teka gambar apakah ini?

Apakah ini ?

ULAR KAH ?

ANACONDA KAH ?

Ohh... CICAk kot....

emmm... bukan .. bukan...

rupanya ialah..

tak jelas lagi???

tak nampak lagi....

oklah... ia adalah ini rupanya


terompah nyonya yang telah di reka oleh Malaysian Footwear Manufactures Association yang dihasilkan oleh Chef Frankie Lee Kim Soon dari YTL Hotel..

Berapa besarkah ia?

Tinggi : 64 cm
Panjang : 306 cm
Lebar : 120 cm

Berapakah berat kasut ini?

130 kg... berat tu..

Dan ia juga diperbuat dari :

Black and White Chocolate : 80kg
Marzipan : 50 kg

Memang besar betul kasut ni kan??
Jangan salah faham... ia juga boleh di pakai k... tapi kalau anda adalah seorang perempuan yang mempunyai ketinggian setinggi 7 tingkat bangunan atau 2195 cm... heheheh...

Foto ini diambil oleh rakan saya Billy Foo sempena Malaysia International Shoe Festival 2011 Ahad lepas.

oklah... di kesempatan ini, rakan saya juga memohon jasa baik kawan kawan yang hatinya baik dan comel unutk tolong dia pulak vote di dalam contest yang dia masuk baru baru ini.. takpelah.. kita tolong dia.. nanti besok Allah gerakkan orang lain lak tolong kita kan?? tul tak?

Kepada sesiapa yang sudi, boleh lah tolong klik SINI dan klik LIKE.

then jangan lupa Vote gambar MODEL yang cantik di SINI.

Sunday, April 10, 2011

Mari minum air sperm

Mari kita minum air sperm .. Hah?? Macam lucah ke...
Alamak.. bukan itu yang aku maksudkan... Bukan yang berada di dalam pemikiran korang tu semua..
Yang aku maksudkan Air Sperm itu adalah minuman ini
OK... minuman ini... bukanlah di buat dari sperm.. tapi adik aku yang gelarkan nya. Pada mulanya aku pun tak faham... dia kata sedap long.. sedap.. Dalam hati tu dok lah terfikir awatlah lucah sangat adik aku ni??
Tapi rupanya yang di maksudkan air sperm tu adalah air limau special.. memang special.. rasanya ala ala Ais Krim Tropicana (yang warna hijau tu.. dalam dia putih) Dapat bayangkan tak?? Oklah kepada sesiapa yang tak pernah rasa ais krim tropicana tu, rasanya adalah campuran limau dan juga vanilla. memang sedap..
Opss... tak puas hati eh?? nape kitorang gelarkan air sperm ni.. sebab rupanya begini kalau dari dekat

Macam kan?? tapi bukan lah.. rupanya ala ala lah... tapi honestly memang sedap dan berbaloi lah.. walau pun harganya agak mahal iaitu RM 4.90 (tak silap akulah)..tapi jangan risau walaupun mahal isinya memang banyak..

Kat mana nak beli????? 
kat sini.... di Restoran d'limau nipis di Bangi.. (model tu adik aku.. comel tak?)
kalau sesiapa nak kenal ngan adik aku boleh melawat di blog beliau: MUSYIRA




Tertekan ditinggalkan isteri


Banyak banyaklah berbuat ibadat pada Allah. Kalau kita tak lupakan DIA, Insyallah DIA juga akan sentiasa mengingati dan melindungi kita.. 

Tertekan ditinggalkan isteri
Sinar Harian 3 April 2011 

KUALA PILAH – Episod duka menyelubungi seorang bapa tunggal setelah ditinggalkan isteri sejak 2001 dan kini terpaksa menjaga lima anaknya secara sendirian.

Akibat dari itu dia mengalami kemurungan yang disebabkan tekanan hidup hingga bertindak drastik cuba membunuh diri dan mencederakan dirinya sebanyak enam kali.

Osman Nathan Abdullah, 47, seorang mualaf kini menguruskan sendiri anaknya termasuk menghantar anak ke sekolah di samping perlu melakukan kerja rumah.

"Saya tiada tempat untuk mengadu dan perasaan negatif mendorong saya melakukan perkara di luar batasan.

"Saya pernah menelan racun tikus dan menelan pil dalam kuantiti yang banyak. Malah, saya juga pernah cuba untuk terjun bangunan dan Allah SWT masih menyayangi saya untuk terus tabah meneruskan hidup," katanya yang pernah memasuki hospital di sekitar Segamat, Seremban dan Kuala Pilah.

Menurutnya, pengalaman berada di Wad Psikiatri memberi seribu kenangan yang sukar dilupakan.

"Sepanjang berada di sana, saya hanya diberikan ubat tanpa menerima bimbingan kaunseling mahupun aktiviti yang mampu mengurangkan tekanan.

"Oleh kerana itu saya masih bersikap negatif lalu mendorong mencederakan diri dengan mengelar tangan. Saya tidak berasa sakit kerana tindakan itu melegakan sekali gus menghilangkan tekanan," katanya.

Sehubungan dengan itu, Osman mengakui kurangnya pendedahan mahupun maklumat mengenai penyakit kurang siuman dan kemurungan menyebabkan stigma masyarakat masih lagi di tahap rendah.

"Kebanyakan individu yang ditemui menganggap saya orang gila yang boleh mencederakan sesiapa sahaja. Sedangkan saya hanya mengalami kemurungan dan tidak akan mencederakan orang lain selain diri sendiri.

"Stiga masyarakat sebegini hanya menambahkan lagi tekanan kepada saya. Bagaimana saya hendak pulih sekiranya semua orang di sekeliling memandang sinis kepada saya," katanya.

Justeru itu, Osman amat berharap agar mana-mana pihak dapat memahami penyakit kemurungan ini malah tidak memberikan tanggapan negatif terhadap golongan tersebut.

"Selain itu, saya juga berharap agar pihak hospital mahukan badan bukan kerajaan (NGO) dapat memberi perhatian terhadap nasib golongan seperti ini agar tidak tersisih.

"Kami bukan hanya mahukan ubat tetapi inginkan tempat meluahkan perasaan bagi mengurangkan rasa tekanan sekali gus mengelakkan perkara yang tidak diingini terjadi," katanya yang pernah menghantar surat aduan kepada salah sebuah hospital dekat sini.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story8932664.asp 

Lima maut kereta bertembung lori


Oleh Safeek Affendy Razali dan Safuri Kamarudin

bhnews@bharian.com.my

2011/04/10

 ANGGOTA bomba dan penyelamat cuba mengeluarkan mayat     Mohd Farid  (gambar kecil) yang maut dalam nahas di Kilometer 40, Jalan Kuala Lumpur-Ipoh, Ladang Gapi, pagi semalam.
ANGGOTA bomba dan penyelamat cuba mengeluarkan mayat Mohd Farid (gambar kecil) yang maut dalam nahas di Kilometer 40, Jalan Kuala Lumpur-Ipoh, Ladang Gapi, pagi semalam.

KUALA LUMPUR: Lima beranak daripada dua keluarga maut dalam nahas jalan raya berasingan di Serendah, Selangor dan Baling, Kedah, pagi semalam.
Dalam kejadian pertama di Serendah, tiga beranak termasuk kanak-kanak lelaki berusia empat tahun, terkorban apabila kereta Proton Satria dinaiki mereka dirempuh sebuah lori yang membawa muatan batu-bata di Kilometer 40, Jalan Kuala Lumpur-Ipoh, Ladang Gapi, kira-kira jam 6.30 pagi.
Mangsa dikenal Mohd Farid Idris, 29; isterinya, Eirlenna Asrani, 28, dan anak mereka, Muhammad Faiz Hakimi, empat tahun. 

Kemalangan berlaku ketika Mohd Farid dan Eirlenna dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Cheras selepas mengambil anak tunggal mereka, Muhammad Faiz yang ditinggalkan di rumah ibu Farid di Kampar, Perak sejak seminggu lalu. 

Ketika melalui jalan lama Kuala Lumpur-Ipoh, kereta dipandu Farid yang bertugas sebagai pembantu perubatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), dilaporkan dirempuh sebuah lori dari arah bertentangan sebelum diseret sejauh 70 meter lalu terhumban ke dalam gaung tidak jauh dari simpang Ladang Gapi, Serendah. 

Kereta mangsa kemudian dihempap lori terbabit ketika jatuh ke dalam gaung sedalam dua meter. Berikutan itu, tiga beranak itu tersepit dan saling bertindih dalam kereta yang remuk. 
Ketua Polis Daerah Kuala Kubu Baru, Superintendan Norel Azmi Yahya ketika mengesahkan kejadian itu berkata, polis dengan bantuan dua jentera dari Balai Bomba Kuala Kubu Baru mengambil masa lebih dua jam bagi mengeluarkan mayat ketiga-tiga beranak itu. 

Manakala pemandu lori, Duraisingam Karuppiah, 40, menyerah diri di Balai Polis Kuala Kubu Baru dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. 

Dalam nahas kedua di Baling, seorang bapa dan anak berusia dua tahun maut, manakala isterinya parah selepas kereta dinaiki bertembung sebuah lori di Jalan Simpang Empat Telok Pendiat-Carok Nau di sini, kira-kira jam 10.30 pagi semalam. 

Mangsa terbunuh ialah Yahaya Md Daud, 39, dan anaknya, Mohamad Fahin Afdal Yahaya, dua tahun. Manakala isterinya, Rusnani Abu Bakar, 30, cedera parah. Kemalangan itu berlaku ketika keluarga terbabit dikatakan sedang dalam perjalanan ke Hospital Baling untuk mengambil ubat asma Mohamad Fahin Afdal. 

Kereta jenis Proton Wira dipandu Yahaya yang juga Pegawai Penyelaras UMNO Dewan Undangan Negeri (DUN) Kupang dikatakan bertembung dengan sebuah lori yang datang dari arah bertentangan. 

Lori itu dipercayai terbabas ketika cuba mengelak sebuah motosikal yang dikatakan memotong secara tiba-tiba dalam kejadian jam 10.30 pagi itu. 

Akibat rempuhan itu, anak mangsa, Mohamad Fahin yang dipangku ibu, Rusnani Abu Bakar, 30, di bahagian depan tempat duduk penumpang mati di tempat kejadian akibat kecederaan serius di kepala dan badan. 

Manakala, Yahaya yang tersepit di tempat duduk pemandu, cedera parah di kepala dan dikejarkan ke Hospital Baling sebelum meninggal dunia kira-kira jam 1.30 petang, semalam. 




Notakaki: Hati hati semasa memandu. Banyak kes yang melibatkan lori sekarang. 

Saturday, April 9, 2011

Jangan Fikir Negatif Lagi



Semalam satu hari aku menghadiri seminar yang dianjurkan oleh FIMM bertajuk “ Creating a great Customer  Service Experience “ oleh Jit Singh. Seminar yang berlangsung dari pukul sembilan pagi sampailah lima petang memang cukup memberikan motivasi malah tidak lah pula membosankan. Penceramah yang sangat  berpengalaman di samping pandai pula membuat lawak memang cukup menyeronokkan. Topik dimulakan dengan menyentuh tentang “ Negative thinking”. Tahukah kamu semua yang hasil kajian mendapati kebanyakan kita setiap hari berfikir sebanyak 80% negatif dan hanya 20% dari otak kita sahaja yang berfikir positif. Bayangkan impaknya ke atas kehidupan kita seharian. Sebagai contoh sekiranya lah kita bangun di pagi hari unutk ke tempat kerja dan kita dapati hari sangat lebat hujan , apa yang sering bermain di pemikiran kita? Mesti kita akan kata: “Alamak hujan lebat .. mesti jamm giler” ataupun “ Malasnya nak pergi kerja”.. jarang sekali kita merasakan hujan di pagi hari tu adalah nikmat Tuhan sedangkan setiap kali kita mendapat email forward ataupun membaca blog malah mendengar ceramah motivasi sering diingatkan bahwa hujan adalah rahmat tuhan. Dalam Islam sendiri mengajar kita agar berhenti mengeluh dan tahu unutk bersyukur .. Kita manusia memang sering lupa...
Contoh kedua yang diberi adalah membayangkan kita di dalam perjalanan pergi ke satu tempat dan sedang memandu kereta dengan kelajuan yang ditetapkan, berada di lane tengah dan memandu secara berhati hati.. tiba tiba datang sebuah kereta dengan laju memotong kita dengan cara yang agak kurang ajar... pasti kita juga akan marah kan? Mesti kita akan kata” accident lah kau kat depan sana” atau pun kita akan kata” kurang ajar punya pemandu” dan kemungkinan mood kita sepanjang perjalan sangat terganggu. Tapi sedangkan pemandu yang kurang ajar tu dah pun sampai ke destinasinya dengan selamat, malah mungkin sedang bergembira sedangkan kita???  Jadi rasanya lebih baik lah kita cuba berusaha unutk menjadikan 80% negative thinking menjadi 20% dan sebaliknya digantikan dengan positive thinking.
Ye.. mungkin selepas ni kalau hujan di pagi hari.. belajarlah menyebut alhamdulillah... aku masih bernyawa unutk merasai nikmat hujan.. dan andai kita di buli di jalan raya,takpe... biarkan mereka dan ucapkanlah kuat kuat  God bless You ! 

tengok tu.. cam tu lah muka korang bila tengah negative thinking

Petua kekal langsing

Zaman moden ini banyak jenis makanan yg mengandungi mudarat jika dimakan berlebihan. Makanan yg diproses
dan juga makanan segera sering menjadi pilihan. Namun adakah kita prihatin dengan kesan sampingannya pada tubuh badan? Makanan yg ada di pasaran sering mengandungi gula dan lemak yg tersembunyi. Pengambilan secara berlebihan akan membawa kepada masalah kegemukan dan obesiti. Sebelum masalah ini terjadi pada kita,
sewajarnya kita mengambil sikap berhati-hati. Manakala bagi mereka yg sedang berperang dengan masalah berat badan, jangan khuatir dan cepat putus asa kerana petua yg disarankan di bawah adalah petua yg mudah dan boleh diamalkan semua. Yang penting adalah keazaman untuk menjayakannya dan diamalkan secara berterusan dan bukan sekerat jalan. Selain itu, senaman dan mengawal nafsu makan yg keterlaluan adalah jalan terbaik untuk gaya hidup sihat.


A) Caranya ialah mengubah cara pemakanan yang diamalkan daripada kebiasaan kepada satu kaedah yang baru
iaitu
1. Apa yang kita ambil untuk sarapan diwaktu pagi ditukar kepada apa yang sepatutnya dimakan
ditengah hari dibawa dan dimakan diwaktu pagi.
2. Pada waktu tengah hari jangan makan makan yang mengenyangkan, cukup sekadar buahbuahan
atau jangan makan langsung.
3. Makan malam diawalkan dan diambil dalam lingkungan waktu jam 7.00 malam.
4. Jangan makan selepas pukul 9.00 malam walaupun anda belum makan apa apa sebelumnya.
Jika perlu juga cukup sekadar segelas susu atau buah- buahan atau makanlah sedikit tetapi
jangan mengambil makanan yang telah dimasak (makan berat).

B) Cara yang kedua sebagai amalan tambahan, berpuasa 2 kali seminggu (setiap hari Isnin dan Khamis), mesti
berpuasa dengan niat diwaktu malam yang kita hendak berpuasa pada hari esok. Bukan menahan lapar sahaja
yang diikuti dengan makan sedikit atau minum. Pada hari ketika kita berpuasa sangat elok kita melakukan
senaman. Walaupun manusia itu tahu bagaimana untuk menguruskan badannya, walaupun manusia itu memang sedar bahawa kegemukan itu mudah mengundang penyakit, namun manusia mudah lupa dan tidak berdaya untuk melakukannya lantaran tiadanya disiplin. Jadinya salahkanlah diri sendiri kerana "sikap adalah
menghukum diri".


C) Ada satu lagi petua yg mudah diikuti. Setiap kali bangun pagi, waktu tengahari dan sebelum masuk tidur di sebelah malam, amalkan meminum secawan teh cina (hijau) yg dicampurkan dengan limau nipis atau kasturi.
Insyaallah,anda akan lihat kesannya selepas 7-14 hari mengamalkannya.



Kesemua Petua di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku petua  mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan petua i anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Petua untuk sakit sengal sendi

Pernah tak sesiapa yang kena sakit sengal sendi? Memang penyakit ni biasanya di alami oleh orang orang tua sahaja, namun kadang kadang ada juga segelintir dari kaum muda yang mengalaminya. Di sini aku nak kongsi petua unutk penyakit ini. aku pun tak tau keberkesanannya sebab aku belum pernah kena lagi penyakit ini.Tapi kepada pengidap penyakit ni, mungkin ni boleh membantu. 
Ambil akar pokok Kayu Manis Hutan/Teja, sebahagiannya lagi diasah 
bersama air, air rebusannya diminum dan air asahannya disapukan 
ketempat yang derita atau · Ambil daun serai ditumbuk lumat, 
kemudian pupuklah ke sendi yang sengal atau · 

Ambil daun kecubung dan bubuh kapur sireh, kemudian ditumbuk sampai 
hancur. Bubuhlah di tempat yang bengkak atau sendi-sendi yang sakit 
atau · 

Ambil lengkuas merah sekadar 2 ibu jari kemudian diparut, bubuh 
sedikit air masak(mati) lalu ditapiskan dan ambil airnya, bubuh di 
dalamnya sebiji telur ayam (ayam kampung, seeloknya)dan digoncang 
hingga merata lalu diminum. Minumlah dua kali seminggu atau · 

Tumbuk daun betik muda hingga halus dan perah airnya. Kemudian 
campurkan dengan perahan limau nipis. Minum ramuan tersebut sekali 
atau dua kali seminggu. 




Kesemua Petua di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku petua  mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan petua i anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.

Friday, April 8, 2011

Petua menghilangkan mengantuk ketika memandu

Sekarang ni memang banyak kes kes kemalangan yang kadang kadang membawa maut. Yang terbaru aku dengar pagi tadi. Kemalangan di Mex Highway di mana kereta terbabas dan terbakar telah membawa maut kepada pemandunya. Aku yang dengar seram seram sejuk pasal aku pun selalu lalu situ dan aku rasa dah banyak kali kes terbabas di Highway Mex tu. Aku pun kalau lalu situ selalu gak bawa laju laju ..highway tu memang tak banyak kereta kalau lalu pagi pagi.
Kalau nak tau berita selanjutnya tentang kemalangan tu sila klik sini: KEMALANGAN MEX HIGHWAY
Btw, kat bawah ni ada satu petua menghilangkan mengantuk semasa memandu yang aku dapati dari seorang kawan. Ye, selain memandu secara laju dan merbahaya mengantuk juga adalah salah satu punca yang menyumbang kepada kemalangan . Jadi samalh samalah kita amalkna dan berhati hati di jalan raya

LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..."
(maknanya: [DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR")
Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kemalangan adalah
dengan membaca Ayat Qursi 3x sebelum memasukkan gear pertama mahu
memulakan perjalanan anda ditambah dengan ayat
"BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA' WAHUWASSAMIUN 'ALIIMM" 3X.
SELAMAT MENCUBA !! SEBARKAN KPD RAKAN2 ANDA UNTUK MANAFAAT BERSAMA
.




Kesemua Petua di dalam blog ini adalah hasil dari  perkongsian rakan rakan office, saudara mara dan diambil dari buku petua  mahupun email.Jadi, andai kata anda terserempak dengan petua i anda, sila maklumkan pada saya. Saya akan link kan atau kreditkan kepada anda .Tujuan saya post di dalam blog ini adalah semata mata untuk berkongsi ilmu dan untuk simpanan saya. Terima kasih.


 

Wednesday, April 6, 2011

Cara cara perangkap nyamuk

Eii.. perasan tak sekarang ramai orang kena denggi.. maybe sebab hari hujan kot, di samping dengan tabiat manusia yang masih takder kesedaran sivik telah menyebabkan membiaknya Si Nyamuk Aides
Cakap pasal Denggi, aku memang lah fobia… cukuplah sekali dulu aku pernah kena admit kat hospital dek penangan si Aides ni.. Dahlah Muntah muntah, cirit birit.. malah kaki dan tangan semuanya birat birat bertanda.. nak pakai sexy pon tak boleh( uiks… mesti dikecam hebat.. Yelah bayangkan… aku rasa gatal sangat, tapi garu kuat kuat pun tak hilang… Tapi yang paling aku tak tahan lah, pagi pagi selama seminggu tiap tiap hari ada nurse yang jadi ala lala vampire yang dahagakan darah  aku. Banyak plak tu… Lagi malam malam kena tidur sorang sorang pasal katil sebelah aku kosong. Lagi best boleh pulak nurse nurse pelatih yang peramah tu dok cerita cerita pasal kisah pengalaman hantu lah bagai… aku rasa cam nak bagi je pelempang… Dia ingat muka aku yang tabah ni, berani sangat ke.. Tak pasal pasal yang jadi mangsa ialah nurse shift malam.. macam nak tercabut punat loceng tu.. macam macam aku mintak.. siap kata nak belanja diorang makan pizza kalau diorang teman aku dalam bilik..
Tapi malangnya yang kerja malam semuanya otai…. tak mesra alam langsung…
Tulah kisah beberapa tahun dulu.. berbalik kisah denggi ni, aku ada terima email pasal nak buat perangkap nyamuk.yelah… penyakit Denggi ni kan dari nyamuk.. jadi kalau kita cuba perangkap nyamuk nyamuk ni… mungkin boleh lah mengurangkan kadar demam denggi ni… Aku pun tak lah sure sangat keberkesanannya.. tapi tak salah mencubakan..
Dipendekkan cerita….
Apa yang kita perlukan hanyalah
Sebiji botol kosong (botol plastic coke tu) gula perang dan juga yis
1) Mula mula kerat Botol plastik tu kepa dua bahagian.Dan simpan kedua duanya
2) Pastu larutkan 50gram gula perang itu ke dalam air panas.Biarkan ia sejuk dalam ~22 deg C dan curahkan ke dalam botol yang di potong tadi (gunakan yang bahgaian bawah)
3)  Tambah 1 gram yis . Yis tu akan bertindak menghasilkan karbon dioksida. Tindak balas ni, dikatakan mampu menarik perhatian Si Nyamuk ni.
4) Letakkan bahagiaan atas botol tu pulak secara terbalik( macam corong ) Pastu last sekali tutup botol tu dengan kain yang berwarna gelap dan letak kat sudut sudut atau penjuru rumah.
5) Tunggu selama dua minggu dan lihatlah hasilnya yang memeranjatkan..

Tak percaya?? Cuba lihat gambar di bawah ni:





p/s : macam tak percaya je kan aku boleh translate tulisan cina ni kepada melayu... hihihi... kawan aku yang cerita kat aku. mekacih ..